Cele 7 beneficii principale ale diversificării portofoliului de investiții pe care nu le poți ignora

Dacă lucrezi în domeniul financiar sau al investițiilor, este o idee bună să înveți despre diversificarea portofoliului.

Este o metodă folosită de investitori pentru a controla riscurile. Cunoașterea diversificării portofoliului, inclusiv tipurile sale și avantajele, te poate ajuta să iei decizii mai bune de investiții.

ADVERTISEMENT

În acest articol, vom explora beneficiile diversificării portofoliului și vom explica conceptul, componentele, tipurile și avantajele sale.

Ce este Diversificarea?

Diversificarea înseamnă deținerea de active diferite care se comportă diferit de-a lungul timpului. Este vorba despre a nu avea prea mult într-o singură investiție sau tip.

Pentru investițiile în acțiuni, un portofoliu diversificat are 20-30 de acțiuni diferite în diverse industrii. Poate include, de asemenea, obligațiuni, fonduri, imobiliare, certificate de depozit și conturi de economii.

ADVERTISEMENT

Fiecare tip de activ reacționează diferit la schimbările economice, oferind câștiguri și pierderi diferite:

  • Acțiunile pot oferi randamente ridicate, dar pot fi volatile.
  • Obligațiunile oferă randamente mai stabile, dar pot fi afectate de schimbările ratei dobânzii.
  • Fondurile sunt în general diversificate, dar se pot concentra pe sectoare specifice.
  • Imobiliarele pot crește lent și pot oferi venit, dar au costuri de întreținere și comisioane ridicate.
  • Certificatul de depozit și conturile de economii oferă creștere constantă bazată pe ratele dobânzii.

Diversificarea în portofoliul tău ajută pentru că pe măsură ce unele active cresc, altele pot rămâne stabile sau scădea.

În timp, cele mai performante active din portofoliul tău și strategia de diversificare pot să se schimbe.

ADVERTISEMENT

Cheia este că aceste active nu sunt strâns corelate. Acum este mai ușor și mai ieftin să ai un portofoliu diversificat cu comisioane zero la cele mai importante agenții de brokeraj online.

De ce să iei în considerare diversificarea portofoliului tău de investiții?

Diversificarea portofoliului tău este crucială pentru a decide dacă se potrivește strategiei tale.

Chiar dacă nu garantează împotriva pierderilor, este o modalitate de a atinge obiectivele pe termen lung.

Diversificarea echilibrează riscul și recompensa prin distribuirea investițiilor în diferite sectoare. Revizuirea beneficiilor sale te poate ajuta să îți dai seama de locul său în planul tău de investiții.

Tipuri de Diversificare a Portofoliului

Există mai multe modalități de a-ți diversifica portofoliul de investiții în funcție de obiectivele tale financiare. 

Aceste metode te pot ajuta să-ți diversifici investițiile eficient pentru a obține un portofoliu echilibrat.

1. Diversificarea în industrie

Această strategie implică diversificarea portofoliului dvs. în diferite industrii cu profiluri de risc variate. Aceasta ajută portofoliul dvs. să reziste fluctuațiilor pieței. 

Investițiile tematice, parte a strategiei de sus în jos, urmează un abordaj similar. 

Fondurile tematice se concentrează pe sectoare conexe, cum ar fi infrastructura sau transportul, investind în industrii relevante precum oțel, energie și companii aeriene.

2. Diversificare a Companiilor la Nivel Individual

Acest abordare se concentrează pe diversificarea investițiilor la nivelul companiei. Ajută la înțelegerea nevoilor specifice și a operațiunilor unei companii.

De exemplu, plecarea unui lider cheie dintr-o companie poate afecta semnificativ toate investițiile conexe.

Diversificarea între companii poate mitiga riscurile legate de preferințele consumatorilor, legislație sau evenimente naturale.

3. Diversificare a claselor de active

Clasele de active diferite reactioneaza in mod diferit la schimbarile economice

Investitorii isi diversifica portofoliile pe diferite clase de active, cum ar fi actiuni, obligatiuni, criptomonede, metale pretioase si imobiliare, pentru a reduce riscurile financiare.

4. Diversificare geografică

Investițiile în diferite țări cu politici monetare și valute variate pot oferi oportunități și riscuri diverse.

Diversificarea geografică ajută la minimizarea impactului riscurilor dintr-o zonă prin distribuirea investițiilor în diferite locații.

5. Diversificare a activelor alternative

Această strategie implică investiții într-o varietate de instrumente, inclusiv capitaluri de risc, acțiuni private, antichități și valori mobiliare cu probleme.

Este folosită în mod obișnuit atunci când se investește o sumă mare de capital.

6. Diversificarea în funcție de intervalul de timp

Aceasta implică diversificarea investițiilor în funcție de durată.

Investițiile pe termen lung sunt mai riscuri, dar oferă randamente mai mari, în timp ce investițiile pe termen scurt sunt mai sigure, dar furnizează randamente mai mici.

Planurile de investiții sistematice (SIP-uri) în fonduri de acțiuni și folosirea ETF-urilor sunt exemple de reducere eficientă a riscului prin diversificarea în funcție de intervalul de timp.

7. Diversificare a strategiei

Pentru a gestiona portofoliile lor de investiții, investitorii folosesc diferite abordări. Strategiile tipice includ:

  • Investiții în valoare: Investitorii cumpără active subevaluate pentru a profita de prețurile scăzute. Scopul este de a găsi negocieri pe piață, concentrându-se pe companii cu potențial de profit dar evaluate momentan sub valoarea lor reală.
  • Investiții în creștere: Această strategie încearcă să stimuleze creșterea prin asumarea unor riscuri mai mari, cum ar fi investițiile în sectoare emergente sau companii noi cu un potențial de creștere mai mare în comparație cu firmele stabilite.
  • Investiții contrare: Această abordare implică căutarea de oportunități care contravin sentimentului actual de pe piață.

Crearea unei strategii de diversificare

Creșterea fondurilor mutuale și a ETF-urilor accesibile a făcut ușor de construit un portofoliu bine diversificat, încorporând principiile diversificării investițiilor.

Aceste fonduri nu sunt doar ieftine, dar adesea vin și cu costuri zero de tranzacționare la marile case de brokeraj, făcându-le ușor de investit în ele.

Construirea unui portofoliu diversificat simplu

Un portofoliu diversificat de baza poate include un fundament de index S&P 500, obligațiuni pentru stabilitate, certificate de depozit pentru randamente garantate și bani lichizi într-un cont de economii pentru situații de urgență.

Diversificarea acțiunilor

Pentru a merge dincolo de aspectele de bază, poți diversifica acțiunile și obligațiunile pe care le deții.

De exemplu, poți adăuga un fond care investește în piețele emergente sau în companii internaționale, care nu sunt acoperite de un fond S&P 500.

În mod alternativ, poți alege un fond care se concentrează pe companiile publice mici, care se află, de asemenea, în afara S&P 500.

Diversificarea veniturilor fixe

Pentru obligațiuni, utilizați fonduri pe termen scurt și mediu pentru a obține randamente mai bune. Creați o scară CD pentru rate variate de dobândă.

Adăugați mărfuri cum ar fi aurul sau argintul pentru o mai mare diversificare. Selectați active care se comportă diferit în diferite condiții economice.

Dacă gestionarea portofoliului dvs. este prea mult, luați în considerare un fond sau un robo-consilier. Aceștia vă pot crea un portofoliu diversificat, dar ar putea costa mai mult decât dacă ați face singuri.

Beneficiile diversificării portofoliului

Iată lista principalelor beneficii pe care le oferă diversificarea portofoliului:

#1. Conservarea capitalului

Diversificarea ajută la protejarea capitalului dumneavoastră, fiind deosebit de importantă pentru cei apropiindu-se de vârsta pensionării sau în căutarea stabilității în portofoliul lor de investiții. 

Prin distribuirea investițiilor în diferite clase de active, puteți obține stabilitate și să vă păstrați investițiile împotriva fluctuațiilor de pe piață.

#2. Rendimentele Ridicate Ajustate la Riscuri

Diversificarea poate îmbunătăți randamentele ajustate la riscuri ale portofoliului tău, ceea ce înseamnă că poți obține potențial randamente mai mari pentru același nivel de risc. 

Te ajută să identifici active cu randamente mai bune și cele care necesită ajustări, crescând astfel eficiența investiției.

#3. Mitigarea volatilității pieței

Răspândirea investițiilor în diferite industrii și clase de active poate reduce impactul general al volatilității pieței asupra portofoliului dumneavoastră. 

Acest abordare minimizează riscurile specifice și permite reechilibrarea portofoliului pentru a profita de fluctuațiile pieței.

#4. Timp redus de monitorizare

Portofoliile diversificate sunt în general mai stabile, necesitând mai puțin timp și atenție pentru monitorizare. 

Aceasta le permite investitorilor să echilibreze riscul și randamentul mai eficient și să se concentreze pe alte priorități.

#5. Beneficiile Dobânzii Compuse

Diversificarea poate ajuta la minimizarea scăderilor portofoliului în perioadele de scădere a pieței, asigurând randamente constante pe termen lung. 

Această consistență permite portofoliului dvs. să beneficieze de dobânda compusă în timp.

#6. Realizarea Obiectivelor de Investiții

Diversificarea susține realizarea diferitelor obiective financiare, permițând o strategie de investiții mai adaptabilă.  

Alocarea fondurilor în diferite active și industrii poate îndeplini mai bine obiectivele dvs. de investiții.

#7. Acces la Oportunități Diverse

Un portofoliu diversificat te expune la o gamă mai largă de active, industrii și acțiuni, oferind acces la diferite oportunități de investiții.

Pe măsură ce piețele se rotesc, diversificarea asigură că poți beneficia de sectoare care depășesc altele la diferite momente.

Concluzie

Diversificarea este o strategie simplă pentru a stabiliza randamentele dumneavoastră și poate fi posibil să le îmbunătățiți. 

Puteți alege din diferite niveluri de diversificare pentru portofoliul dumneavoastră, care variază de la un portofoliu simplu de acțiuni la unul care include active la diferite nivele de risc și recompensă.

Citeste în alta limba