Ce trebuie să știi despre deciziile politicii de dividende: Un ghid pentru începători

Politica de dividende este crucială pentru companii și investitori, detaliind modul în care profiturile sunt distribuite sub formă de dividende.

Înțelegerea acestor politici ajută în luarea deciziilor de investiții informate și în gestionarea așteptărilor financiare.

ADVERTISEMENT

Iată un ghid cuprinzător al politicilor de dividende, inclusiv tipurile acestora, factorii care afectează politica de dividende și modul în care funcționează.

Ce reprezintă o Politică de Dividend?

O politică de dividend este un set de reguli care indică cât și cât de des o companie plătește profiturile sub formă de dividende. 

Când o companie obține profit, decide dacă să mențină profiturile sau să distribuie dividende acționarilor, o alegere influențată de diverse teorii despre dividende.

ADVERTISEMENT

Ce este un Dividend?

Un dividend este o parte din profiturile unei companii care este oferită acționarilor ca o recompensă pentru investiția lor în companie. 

Conducerea companiei trebuie să aloce profiturile pentru a satisface toți factorii interesați, dar acționarii sunt prioritizați deoarece aceștia asumă cel mai mare risc. 

Exemple de dividende includ:

ADVERTISEMENT
 1. Dividend în Bani: Acesta este un dividend plătit în bani, ceea ce va reduce rezervele de numerar ale companiei.
 2. Acțiuni Bonus: Acestea sunt acțiuni suplimentare oferite acționarilor fără costuri, de obicei împreună cu un dividend în bani, nu ca înlocuitor.

Tipuri de Strategii de Dividend

Politica de dividende a unei companii poate influența valoarea sa. Politica ar trebui să se potrivească obiectivelor companiei și să maximizeze valoarea acționarilor.

Acționarii sunt proprietarii companiei, însă consiliul de administrație decide asupra distribuției de profit.

Directorii iau în considerare factori precum potențialul de creștere și proiectele viitoare atunci când decid asupra dividendelor. Companiile pot alege din diverse politici de dividende.

#1. Strategia de Dividend Regulat

Sub o politică de dividende regulată, compania plătește dividende anuale acționarilor. 

Profiturile suplimentare sunt păstrate ca rezerve, iar dividendele sunt plătite chiar și în caz de pierderi. 

Această politică se potrivește companiilor cu un flux de numerar și venituri stabile, care oferă dividende cu risc redus, dar moderate, în contextul managementului dividendelor și politicii de dividende.

#2. Strategia Dividendelor Stabile

O politică de dividende stabilă plătește un procent fix din profituri sub formă de dividende, cum ar fi 6%, indiferent de profitul anual.

Dividendele fixe sunt plătite indiferent de dimensiunea profitului, ceea ce creează un risc pentru investitori deoarece sumele dividenzilor fluctuează odată cu profiturile.

Acționarii se confruntă cu incertitudine în ceea ce privește veniturile din dividende ale lor.

#3. Strategia Dividendelor Iregulate

O politică de dividende iregulată înseamnă că compania nu este obligată să plătească dividende. Consiliul poate alege să distribuie profiturile sau să le reinvestească.

Această strategie este folosită de companiile cu flux de numerar imprevizibil sau lichiditate limitată, prezentând riscuri ridicate pentru investitorii care ar putea să nu primească dividende.

#4. Nicio strategie de dividende

Sub o strategie fără dividende, compania nu distribuie dividende acționarilor.  

În schimb, toate profiturile sunt reinvestite în afacere pentru creșterea viitoare.  

Companiile care urmează această strategie se extind de obicei rapid, iar acționarii investesc în ele pentru potențialul de apreciere a valorii acțiunilor, în loc de plăți de dividende.

Factori care influențează deciziile legate de dividende

Mai mulți factori afectează deciziile unei companii privind dividende:

 1. Suma profiturilor: Dividendele provin din profiturile curente și anterioare. Profiturile mai mari pot duce la dividende mai mari, în timp ce profiturile mai mici pot rezulta în dividende mai mici.
 2. Stabilitatea profitului: Companiile cu profituri constante pot oferi de obicei dividende mai mari în comparație cu cele cu profituri instabile.
 3. Consistența dividendelor: Unele firme vizează o rată constantă a dividendelor pentru a satisface acționarii și a-și îmbunătăți reputația. Dacă există potențial pentru profituri mari, s-ar putea declara un dividend mai mare; dacă profiturile sunt temporare sau nu cresc, s-ar putea declara un dividend mai mic sau standard.
 4. Oportunități de creștere: Companiile cu planuri de creștere viitoare ar putea reține mai multe profituri pentru a finanța proiecte noi, ceea ce duce la dividende mai mici în comparație cu companiile fără astfel de planuri.
 5. Fluxul de numerar: Plățile de dividende sunt legate de ieșirea de numerar. O companie profitabilă cu numerar limitat ar putea plăti dividende mai mici, în timp ce o companie cu numerar excedentar poate își permite dividende mai mari.
 6. Politica de impozitare: Ratele de dividende pot fi, de asemenea, influențate de politicile fiscale ale guvernului. În prezent, veniturile din dividende sunt scutite de impozit pentru acționari, așa că ar putea prefera dividende mai mari. Totuși, decizia finală aparține companiei.
 7. Reacție pe piața de valori: Există o relație directă între ratele de dividende și valoarea de piață a unei acțiuni. Dividendele mai mari pot afecta pozitiv prețurile acțiunilor, în timp ce dividende mai mici ar putea avea un impact negativ. Prin urmare, conducerea ar trebui să ia în considerare efectul potențial asupra prețurilor acțiunilor atunci când decide asupra ratelor de dividende.

Cine Ia Decizia Referitoare la Dividende?

Consiliul de Administrație al unei companii decide asupra dividendelor. Aceștia aleg între distribuirea profiturilor sub formă de dividende sau reinvestirea acestora în proiecte noi.

Politica de dividende implică un echilibru între păstrarea câștigurilor și plata dividendelor.

Politica de dividende își propune să:

 • Maximizeze avuția acționarilor
 • Asigure finanțare suficientă

Când stabilește o politică de dividende, conducerea trebuie să echilibreze venitul acționarilor (dividendele) și creșterea companiei (venituri reținute).

Pentru o politică de dividende rațională, o firmă ar trebui să ia în considerare:

 • Disponibilitatea de numerar pentru dividende după acoperirea datoriilor, cheltuielilor de capital și capitalului de lucru (Flux de Numerar Liber către Acționarii Echității – FCFE)
 • Disponibilitatea unor proiecte profitabile (Randament pe Echitate – ROE > Randamentul Cerut)

Cum funcționează o politică de dividende

Companiile recompensează uneori acționarii săi cu dividende, care sunt plăți regulate din profituri. 

Aceasta oferă un venit constant, făcând acțiunile cu dividende populare în rândul investitorilor.

Politica de dividende este crucială pentru aceste companii. Ea stabilește:

 • Frecvența plăților de dividende ( lunar, trimestrial sau anual)
 • Momentul plăților
 • Suma plătită acționarilor

Echipa de management decide factorii privind dividendele, incluzând opțiuni de plată precum numerarul sau reinvestirea prin DRIP.

Există trei politici de dividende: stabilă, constantă și reziduală. Companiile fără o politică reinvestesc profiturile pentru creștere.

Tipuri de Politici de Dividend

Politica de dividende stabilește modul în care o companie distribuie profiturile acționarilor săi. Aici sunt trei tipuri comune:

Politica Stabilă de Dividend

O politică stabilă de dividende, comună și simplă, își propune să ofere acționarilor un dividend anual constant și previzibil, neafectat de fluctuațiile veniturilor companiei. 

Se aliniază cu creșterea pe termen lung a companiei, oferind mai multă certitudine în ceea ce privește valoarea și momentul acordării dividendelor.

Politica de Dividend Constant

O politică de dividende stabilă nu crește dividende în anii prosperi, în timp ce o politică de dividende constantă plătește un procent fix din câștiguri, ducând la dividende volatile.

Această volatilitate face ca planificarea financiară să fie dificilă din cauza imprevizibilității veniturilor și a dividendelor.

Politica de Dividende Residuale

Politica de dividende reziduale este, de asemenea, foarte imprevizibilă, însă unii investitori o consideră singura politică de dividende acceptabilă. 

Potrivit acestei politici, compania distribuie dividende după alocarea fondurilor pentru cheltuieli de capital (CAPEX) și capital de lucru.

Gânduri finale

În concluzie, deciziile privind politica de dividende sunt integrate în strategia financiară a unei companii și relațiile cu investitorii. 

Ele echilibrează rentabilitatea acționarilor cu creșterea și stabilitatea companiei. 

Înțelegerea diferitelor tipuri de politici de dividende și a factorilor care influențează aceste decizii poate ajuta investitorii să facă alegeri informate și companiile să își optimizeze performanța financiară.

Citeste în alta limba