7 Manfaat Utama Pelaburan dalam Pelbagai Portfolio yang Anda Tidak Boleh Abaikan

Jika anda bekerja dalam bidang kewangan atau pelaburan, belajar tentang pelbagai diversifikasi portfolio adalah satu idea yang baik.

Ia adalah kaedah yang digunakan oleh pelabur untuk mengawal risiko. Mengetahui tentang pelbagai diversifikasi portfolio, termasuk jenis dan kelebihannya, boleh membantu anda membuat pilihan pelaburan yang lebih baik.

ADVERTISEMENT

Dalam artikel ini, kami akan meneroka manfaat pelbagai diversifikasi portfolio dan menjelaskan konsep, komponen, jenis, dan kelebihannya.

Apakah Kepelbagaian itu?

Kepelbagaian bermaksud memegang pelbagai aset yang berkelakuan berbeza dari semasa ke semasa. Ia adalah tentang tidak mempunyai terlalu banyak pelaburan dalam satu jenis atau pelaburan.

Untuk pelaburan saham, portfolio yang telah disebarkan mempunyai 20-30 saham yang berbeza dari pelbagai industri. Ia juga boleh merangkumi bon, dana, hartanah, CD, dan akaun simpanan.

ADVERTISEMENT

Setiap jenis aset bertindak balas secara berbeza terhadap perubahan ekonomi, menawarkan keuntungan dan kerugian yang berbeza:

  • Saham boleh memberi pulangan tinggi tetapi boleh menjadi tidak stabil.
  • Bon menawarkan pulangan yang lebih stabil tetapi boleh terkesan oleh perubahan kadar faedah.
  • Dana biasanya adalah pelbagai tetapi boleh memberi tumpuan kepada sektor tertentu.
  • Hartanah boleh berkembang secara perlahan-lahan dan menyediakan pendapatan tetapi mempunyai kos penyelenggaraan dan komisen yang tinggi.
  • CD dan akaun simpanan menawarkan pertumbuhan yang stabil berdasarkan kadar faedah.

Kepelbagaian dalam portfolio anda membantu kerana semasa beberapa aset berkembang, yang lain mungkin kekal stabil atau berkurangan.

Seiring berjalannya masa, penunjuk pencapaian tertinggi dalam portfolio anda dan strategi diversifikasi boleh berubah.

ADVERTISEMENT

Kuncinya adalah aset-aset ini tidak berkorelasi rapat. Kini lebih mudah dan murah untuk mempunyai portfolio yang pelbagai dengan komisen sifar di broker dalam talian utama.

Kenapa Perlu Mempertimbangkan Pemangkinan Pelaburan Anda?

Mempertingkatkan portfolio anda adalah penting untuk memutuskan samada ia sesuai dengan strategi anda.

Ia tidak menjamin keuntungan, tetapi merupakan cara untuk mencapai sasaran jangka panjang.

Pemangkinan mengimbangi risiko dan ganjaran dengan menyebarkan pelaburan di pelbagai sektor. Meneliti faedahnya boleh membantu anda melihat di mana ia berada dalam pelan pelaburan anda.

Jenis Pelaburan Pelbagai (Diversifikasi Portfolio)

Terdapat beberapa cara untuk membantu mengurus risiko pelaburan anda berdasarkan objektif kewangan anda.

Kaedah ini boleh membantu anda diversifikasi pelaburan dengan berkesan untuk mencapai portfolio yang seimbang.

1. Pelbagai Industri

Strategi ini melibatkan meragamkan portfolio anda melintasi pelbagai industri dengan profil risiko yang berbeza. Ia membantu portfolio anda bertahan dari turun naik pasaran. 

Thematic investing, sebagai sebahagian daripada strategi atas ke bawah, mengikuti pendekatan yang sama. 

Dana tema memberi tumpuan kepada sektor berkaitan, seperti infrastruktur atau pengangkutan, melabur dalam industri yang berkaitan seperti keluli, tenaga, dan penerbangan.

2. Pelbagai Syarikat Perseorangan

Pendekatan ini memberi tumpuan kepada pelbagai pelaburan di peringkat syarikat. Ia membantu dalam memahami keperluan khusus dan operasi syarikat. 

Sebagai contoh, kepergian pemimpin utama dari sebuah syarikat boleh memberi kesan yang signifikan terhadap semua pelaburan yang berkaitan. 

Melakukan pelbagai pelaburan di kalangan syarikat boleh mengurangkan risiko berkaitan dengan keutamaan pengguna, undang-undang, atau peristiwa semulajadi.

3. Pelbagai Pelaburan dalam Kelas Aset

Kelas aset yang berbeza bertindak balas secara berbeza terhadap perubahan ekonomi. Pelabur menyebarkan portfolionya di sepanjang pelbagai kelas aset, seperti saham, bon, kriptowang, logam berharga, dan hartanah, untuk mengurangkan risiko kewangan.

4. Pelbagai Geografi

Melabur di negara-negara yang berbeza dengan dasar monetari dan mata wang yang berbeza dapat memberikan peluang dan risiko yang pelbagai. 

Pelbagai geografi membantu dalam mengurangkan kesan risiko di satu kawasan dengan menyebarkan pelaburan di pelbagai lokasi yang berbeza.

5. Pelbagai Pelaburan Aset Alternatif

Strategi ini melibatkan pelaburan dalam pelbagai instrumen, termasuk modal ventura, ekuiti swasta, barang antik, dan sekuriti terjejas.

Ia biasanya digunakan apabila pelaburan modal besar.

6. Pelbagai Tempoh Waktu

Ini melibatkan pelaburan yang dilakukan mengikut tempoh.

Pelaburan jangka panjang lebih berisiko tetapi menawarkan pulangan yang lebih tinggi, manakala pelaburan jangka pendek lebih selamat tetapi memberikan pulangan yang lebih rendah.

Rancangan pelaburan sistematik (SIPs) dalam dana ekuiti dan menggunakan ETF adalah contoh pengurangan risiko yang efektif melalui pelbagai tempoh waktu.

7. Strategi Diversifikasi

Untuk menguruskan portfolio pelaburan mereka, pelabur menggunakan pelbagai pendekatan. Strategi biasa termasuk:

  • Nilai Pelaburan: Pelabur membeli aset yang dianggap undervalued untuk memanfaatkan harga yang rendah. Matlamatnya adalah untuk mencari tawaran pasaran, memberi tumpuan kepada syarikat-syarikat dengan potensi keuntungan tetapi pada masa kini dianggap undervalued.
  • Pelaburan Pertumbuhan: Strategi ini bertujuan untuk menggalakkan pertumbuhan dengan menerima risiko yang lebih tinggi, contohnya melabur dalam sektor-sektor baru atau syarikat-syarikat baru dengan potensi pertumbuhan yang lebih besar berbanding firma-firma yang telah mapan.
  • Pelaburan Contrarian: Pendekatan ini melibatkan mencari peluang yang bertentangan dengan sentimen pasaran semasa.

Membentuk Strateji Pelbagai Diversifikasi

Kenaikan dana amanah dan ETF yang berpatutan telah memudahkan pembinaan portfolio yang terdiversifikasi dengan baik, menyertakan prinsip diversifikasi pelaburan.

Dana-dana ini tidak hanya murah tetapi juga seringkali datang tanpa kos perdagangan di broker-broker utama, menjadikannya mudah untuk memulakan pelaburan.

Membina Portfolios Pelaburan Diversifikasi yang Mudah

Satu portfolios diversifikasi asas boleh merangkumi dana indeks S&P 500, bon untuk kestabilan, CD untuk pulangan yang dijamin, dan tunai dalam akaun simpanan untuk kecemasan.

Pelbagaikan Saham

Untuk melangkah lebih jauh, anda boleh melabur dalam pelbagai saham dan bon. 

Contohnya, anda boleh menambahkan dana yang melabur dalam pasaran-pasaran baru atau syarikat-syarikat antarabangsa, yang tidak dicakupi oleh dana S&P 500. 

Atau pun, anda boleh memilih dana yang memberi tumpuan kepada syarikat-syarikat awam kecil, yang juga berada di luar S&P 500.

Pelbagai Pelaburan Berpendapatan Tetap

Untuk bon, gunakan dana jangka pendek dan sederhana untuk pulangan yang lebih baik. Cipta tangga CD untuk kadar faedah yang berbeza.

Tambah komoditi seperti emas atau perak untuk lebih pengpelbagaian. Pilih aset yang bertindak berbeza dalam keadaan ekonomi yang berbeza.

Jika pengurusan portfolio anda terlalu banyak, pertimbangkan dana atau robo-penasihat. Mereka boleh cipta portfolio yang terpelbagaikan untuk anda, tetapi mungkin lebih mahal daripada DIY.

Fungsi Pelbagai Portfolio

Berikut adalah senarai manfaat penting yang ditawarkan oleh pelbagai portfolio:

#1. Preservasi Modal

Diversifikasi membantu melindungi modal anda, terutama penting bagi mereka yang hampir bersara atau mencari kestabilan dalam portfolio pelaburan mereka.

Dengan menyebarkan pelaburan di merata-rata aset kelas yang berbeza, anda boleh mencapai kestabilan dan melindungi pelaburan anda daripada fluktuasi pasaran.

#2. Pulangan yang Disesuaikan Risiko Ditingkatkan

Pelbagai boleh meningkatkan pulangan yang disesuaikan risiko dalam portfolio anda, bermakna anda berpotensi untuk mendapatkan pulangan yang lebih tinggi untuk tahap risiko yang sama.

Ia membantu mengenalpasti aset dengan pulangan yang lebih baik dan yang memerlukan penyesuaian, dengan itu meningkatkan kecekapan pelaburan.

#3. Pengurangan Volatiliti Pasaran

Menyebar pelaburan anda merentasi pelbagai industri dan kelas aset boleh mengurangkan kesan secara keseluruhan volatiliti pasaran terhadap portfolio anda. 

Pendekatan ini mengurangkan risiko tertentu dan membenarkan imbangan semula portfolio untuk memanfaatkan fluktuasi pasaran.

#4. Kurangkan Masa Pantauan

Portfolios yang berdiversifikasi biasanya lebih stabil, memerlukan kurang masa dan perhatian untuk dipantau. 

Ini membolehkan para pelabur menyeimbangkan risiko dan pulangan dengan lebih efektif dan memberi tumpuan kepada keutamaan lain.

#5. Manfaat Faedah Faedah Campuran

Pelbagai boleh membantu mengurangkan penurunan portfolio semasa pasaran merudum, memastikan pulangan jangka panjang yang konsisten. 

Konsistensi ini membolehkan portfolio anda mendapat faedah daripada faedah campuran dari semasa ke semasa.

#6. Pencapaian Matlamat Pelaburan

Pelbagai-macam sokongan dalam mencapai pelbagai matlamat kewangan dengan membenarkan strategi pelaburan yang lebih fleksibel.. 

Penempatan dana di pelbagai aset dan industri dapat lebih memenuhi objektif pelaburan anda.

#7. Akses kepada Pelbagai Peluang

Portofolio yang pelbagai membuka peluang kepada anda untuk melabur dalam pelbagai aset, industri, dan saham menyediakan akses kepada pelbagai peluang pelaburan. 

Apabila pasaran berputar, diversifikasi memastikan anda dapat mendapat manfaat daripada sektor-sektor yang lebih baik prestasinya pada masa yang berbeza.

Perspektif Utama

Pelbagai-pelbagai merupakan suatu strategi mudah untuk menstabilkan pulangan anda dan mungkin meningkatkannya.

Anda boleh memilih dari pelbagai tahap pemangkinan bagi portfolio anda, bermula dari portfolio yang terdiri daripada saham sahaja hingga portfolio yang merangkumi aset-aset pada pelbagai tahap risiko dan ganjaran.

Baca dalam bahasa lain