Az befektetési portfólió diverzifikálás legfontosabb 7 előnye, amit nem hagyhat figyelmen kívül

Ha a pénzügy vagy befektetés területén dolgozol, akkor érdemes megismerkedned a portfólió diverzifikáció fogalmával.

Ez egy olyan módszer, amelyet az befektetők alkalmaznak a kockázatok kezelésére. A portfólió diverzifikációval kapcsolatos ismeretek, beleértve a típusokat és előnyöket, segíthetnek abban, hogy jobb befektetési döntéseket hozz.

ADVERTISEMENT

Ebben a cikkben feltárjuk a portfólió diverzifikáció előnyeit, és magyarázzuk annak fogalmát, összetevőit, típusait és előnyeit.

Mit jelent a Diverzifikáció?

A diverzifikáció azt jelenti, hogy különböző viselkedésű eszközöket tartunk. Arról szól, hogy ne legyen túl sok egyetlen befektetésben vagy típusban.

Az részvénybefektetés esetén a diverzifikált portfólióban 20-30 különböző részvény található különböző iparágakban. Tartalmazhat továbbá kötvényeket, alapokat, ingatlant, betéti jegyeket és megtakarítási számlákat.

ADVERTISEMENT

Minden eszköztípus más módon reagál az gazdasági változásokra, különböző nyereségek és veszteségek nyújtva:

  • Részvények magas hozamokat nyújthatnak, de volatilitásuk lehet.
  • Kötvények stabilabb hozamokat kínálnak, de érinti őket az árfolyamváltozások.
  • Alapok általában diverzifikáltak, de koncentrálhatnak bizonyos szektorokra is.
  • Ingatlan lassan nő és jövedelmet biztosít, de karbantartási költségekkel és magas jutalékokkal jár.
  • Betéti jegyek és megtakarítási számlák stabil növekedést kínálnak az árfolyamokon alapulva.

A portfólióban való diverzifikáció segít, mert míg egyes eszközök növekednek, mások változatlanok maradhatnak vagy csökkenhetnek.

Az idő múlásával a portfólióban és a diverzifikációs stratégiában a legjobb teljesítményt nyújtó eszközök változhatnak.

ADVERTISEMENT

A kulcs az, hogy ezek az eszközök nem túl szorosan korreláltak. Ma már könnyebb és olcsóbb diverzifikált portfólióval rendelkezni az online brókercégeknél, ahol nincsenek jutalékok.

Miért fontos a befektetési portfólió diverszifikálása?

A portfólió diverszifikálása kulcsfontosságú annak eldöntésében, hogy megfelel-e a stratégiádnak. 

Nem garantálja a veszteségek elkerülését, de egy hosszú távú célok elérésének módja. 

A diverzifikálás kiegyensúlyozza a kockázatot és jutalmat a befektetések szétterítésével különböző szektorok között. Az előnyeinek áttekintése segíthet meglátni helyét befektetési tervedben.

Portfólió diverzifikáció típusai

Többféle módszer létezik arra, hogy diverzifikáld befektetési portfóliódat pénzügyi céljaid alapján.

Ezektől a módszerektől hatékonyan diverzifikálhatod az egyes befektetéseket, hogy kiegyensúlyozott portfóliót érhess el.

1. Ágazati Diverzifikáció

Ez a stratégia abban áll, hogy diverzifikálja a portfólióját különböző iparágak között változó kockázati profilokkal. Segít abban, hogy a portfóliója ellenállja a piaci hullámzásokat.

Témaköri befektetés, a fentről-lefelé stratégia része, hasonló megközelítést követ.

A témaköri alapok kapcsolódó szektorokra koncentrálnak, mint például az infrastruktúra vagy a közlekedés, és olyan iparágakba invesztálnak, mint az acél, az energetika és a légitársaságok.

2. Egyedi vállalat diverzifikáció

Ez az megközelítés a befektetések diverzifikálására összpontosít a vállalati szinten. Segít megérteni a vállalat speciális igényeit és működését.

Például egy kulcsfontosságú vezető távozása jelentős hatással lehet az összes kapcsolódó befektetésre.

A vállalatok közötti diverzifikálás képes csökkenteni a kockázatokat a fogyasztói preferenciák, jogszabályok vagy természeti események tekintetében.

3. Eszközosztály Diverzifikáció

Különböző eszközosztályok különbözően reagálnak az gazdasági változásakra.

A befektetők portfóliójukat különböző eszközosztályok között diverzifikálják, például részvények, kötvények, kriptovaluták, nemesfémek és ingatlanok, hogy csökkentsék a pénzügyi kockázatokat.

4. Földrajzi Diverzifikáció

Különböző országokba való befektetés különböző pénzügyi politikák és valuták alkalmazásának lehetőségeit és kockázatait kínálhat. 

A földrajzi diverzifikáció abban segít, hogy minimalizálja a kockázatok hatását egy területen, mivel az befektetéseket különböző helyekre terjeszti szét.

5. Alternatív eszközdiverzifikáció

Ez a stratégia az olyan eszközökbe való befektetést jelenti, mint a kockázati tőke, magánvállalatok, antikvitások és válság sújtotta értékpapírok.

Ezt általában nagy tőkebefektetés esetén használják.

6. Időszerű diverzifikáció

Ez az eszközök diverzifikálását a mértéke és az időtartam szerint jelenti.

Hosszú távú befektetések kockázatosabbak, de magasabb hozamokat kínálnak, míg a rövid távú befektetések biztonságosabbak, ám kevesebb hozamot hoznak.

Az Rendszeres Befektetési Tervek (SIP) részvényalapokban és ETF-ek használata jó példái az eszközök diverzifikációjának az időtartam alapján történő hatékony kockázatcsökkentésnek.

7. Stratégia Diverzifikáció

A befektetési portfólióik kezeléséhez a befektetők különböző megközelítéseket alkalmaznak. A tipikus stratégiák közé tartozik:

  • Érték Befektetés: A befektetők alulértékelt eszközöket vásárolnak az alacsony árak kihasználására. A cél az, hogy piaci alkalmakat találjanak, olyan vállalatokra koncentrálva, amelyeknél van nyereségpotenciál, de jelenleg alulértékelt.
  • Növekedési Befektetés: Ez a stratégia a növekedés elősegítésére törekszik, magas kockázatok vállalásával, például az új szektorokba vagy új vállalatokba történő befektetés révén, amelyek nagyobb növekedési potenciállal rendelkeznek, mint a már megalapozott vállalatok.
  • Ellentétes Irányú Befektetés: Ez a megközelítés azt jelenti, hogy olyan lehetőségeket keresünk, amelyek ellentétben állnak a jelenlegi piaci hangulattal.

Portfólió Diverzifikációs Stratégia Kialakítása

A megfizethető befektetési alapok és ETF-ek elterjedése lehetővé tette egy jól diverzifikált portfólió könnyű összeállítását, mely magában foglalja a diverzifikációs befektetési alapelveket.

Ezen alapok nemcsak olcsók, de gyakran nulla kereskedési költséggel járnak a nagy brókerek által, így egyszerűvé válik a befektetés megkezdése.

Egy egyszerű megosztott portfólió felépítése

Egy alapszintű megosztott portfólió tartalmazhat egy S&P 500 index alapot, kötvényeket stabilitás céljából, betéti jegyeket garantált hozamokkal, és készpénzt egy megtakarítási számlán vészhelyzetek esetére.

Részvények diverzifikálása

Az alapokon túlmenve diverzifikálhatja részvény- és kötvénytulajdonait. 

Például hozzáadhat egy alapot, amely az új piacokba vagy nemzetközi vállalatokba fektet, amelyeket nem fed le egy S&P 500 alap. 

Alternatívaként választhat egy olyan alapot, amely a kis tőzsdén jegyzett vállalatokra összpontosít, amelyek szintén nem tartoznak a S&P 500-as indexbe.

Kamatkülönbözetek diverzifikálása

A kötvényekhez jobb hozamok érdekében használjon rövid lejáratú és középtávú alapokat. Hozzon létre CD létrát különböző kamatlábak számára.

Vegyen fel árucikkeket, mint például aranyat vagy ezüstöt, a diverzifikáció érdekében. Válasszon olyan eszközöket, amelyek különböző gazdasági körülmények között különbözően teljesítenek.

Ha a portfóliójának kezelése túl sok, fontolja meg egy alapot vagy robo-tanácsadót . Létrehozhatnak Önnek egy diverzifikált portfóliót, de ez többe kerülhet, mint a saját kezűleg történő kezelés.

Portfólió Diverzifikációs Előnyök

Itt van a portfólió diverzifikációjának nyújtotta jelentős előnyök listája:

#1. Tőkemegtartás

A diverzifikáció segít megóvni a tőkéjét, különösen fontos azoknak, akik közelednek a nyugdíjhoz, vagy stabilitást keresnek befektetési portfóliójukban.

A különböző eszközosztályokba történő befektetés elosztásával stabilitást érhet el, és megóvhatja befektetéseit a piaci ingadozásoktól.

#2. Javított Kockázatkorrigált Hozamok

A diverzifikáció képes javítani a portfólió kockázatkorrigált hozamait, ami azt jelenti, hogy ugyanazért a kockázatszintért potenciálisan magasabb hozamokat érhet el.

Ez segít a jobb hozamokkal rendelkező eszközök azonosításában, valamint azok azonosításában, amelyek módosításokra szorulnak, ezzel növelve az innovációs hatékonyságot.

#3. A piaci volatilitás csökkentése

A befektetések szétosztása különböző iparágak és eszközosztályok között csökkentheti a piaci volatilitás összhatását a portfóliójára. 

Ez a megközelítés minimalizálja a konkrét kockázatokat, és lehetőséget teremt a portfólió újra-egyensúlyozására a piaci ingadozások kihasználása érdekében.

#4. Csökkentett figyelési idő

A diverzifikált portfóliók általában stabilabbak, kevesebb időt és figyelmet igényelnek a monitorozáshoz.

Ez lehetővé teszi az befektetők számára, hogy hatékonyabban egyensúlyozzák a kockázatot és a hozamot, valamint más prioritásokra összpontosítsanak.

#5. Összegezett kamatnyereség előnyei

A diverzifikáció segíthet minimalizálni a portfólió visszaeséseit piaci visszaesések idején, biztosítva a következetes hosszú távú hozamokat.

Ez a következetes teljesítmény lehetővé teszi portfóliójának, hogy idővel részesüljön az összegezett kamatok előnyeiből.

#6. Befektetési célok elérése

A diverzifikáció támogatja a különböző pénzügyi célok elérését, mivel lehetővé teszi egy rugalmas befektetési stratégia alkalmazását. 

Az alapok különböző eszközök és iparágak közötti elosztása segíthet az Ön befektetési céloinak hatékonyabb teljesítésében.

#7. Hozzáférés különféle lehetőségekhez

Egy diverzifikált portfólió szélesebb körű eszközöket, iparágakat és részvényeket hoz napvilágra, lehetőséget biztosítva különböző befektetési lehetőségek elérésére.

A piacok rotálódnak, a diverzifikáció biztosítja, hogy profitálhasson azokban az ágazatokban, amelyek más időpontokban felülmúlják a többit.

Végeredmény

A diverzifikáció egy egyszerű stratégia a hozamok stabilizálására és esetleges növelésére. 

Választhatsz különböző szintű diverzifikációt a portfoliódhoz, legyen szó egyszerű, csak részvényekből álló portfolióról, vagy olyanról, amely különböző kockázati és jutalmi szintű eszközöket is tartalmaz.

Olvasás más nyelven