Fördelar och nackdelar med appar för personliga hälsoregister: Vad du behöver veta

Mobilhälsokart appar förändrar sjukvårdslandskapet genom att erbjuda bekväma och personliga lösningar för en rad olika hälsobehov.

Dessa appar erbjuder telemedicinska konsultationer och hälsospårning, vilket ger enkel tillgång till sjukvårdstjänster och främjar bättre hälsoutfall.

ADVERTISEMENT

När tekniken fortsätter att utvecklas är potentialen hos mobilhälsokart appar för att förbättra tillgängligheten och effektiviteten inom sjukvården enorm.

Mobilappar

Mobilappar är prima exempel på kommunikationssystem, som kommer i olika former för att tillgodose olika användarbehov. 

I dagens värld är det svårt att föreställa sig en dag utan smartphones, surfplattor och deras appar, inklusive appar för personlig hälsodata. 

ADVERTISEMENT

Det finns en app för varje behov, som ger lösningar och information.

Hälsoappar

Sjukvårdssektorn är inget undantag, med ett överflöd av appar som erbjuder tjänster från välmående till läkarbesök och mental hälsostöd. 

Användare kan komma åt dessa appar var som helst, både hemma och på språng. 

ADVERTISEMENT

Framkalla medvetenhet om hälsa och dela information

Dessa appar handlar inte bara om hälsolösningar; de främjar också medvetenhet om hälsa bland människor.

Integrerade med mHälsa och elektroniska patientjournaler (EPJ) kan de tillhandahålla och dela viktig hälsoinformation.

Under COVID-19-pandemin var dessa appar avgörande för att tillgodose olika vårdbehov, och deras betydelse förväntas fortsätta även efter pandemin.

Mobilhälsappar: Typer och Populära Val

Mobilhälsappar är uppdelade i kategorier baserat på deras användning.

Dessa inkluderar appar för Telemedicin, även kända som appar för Sjukdom & Behandlingshantering, appar för Allmän Hälsa & Välmående-hantering, och appar för att hantera din personliga hälsoregistrering online.

Dessutom finns det en växande kategori som kallas femtech, fokuserad på kvinnors hälsa, vilket blir allt mer populärt bland kvinnliga användare.

Telemedicinska appar

Telemedicinska appar gör det möjligt för användare att ansluta sig till hälsovårdspersonal för medicinska konsultationer via video, röst eller chatt. 

Dessa plattformar gör det möjligt för patienter att boka tider och delta i virtuella konsultationer med läkare, vilket gör hälsovården mer tillgänglig och bekväm. 

Dessutom underlättar telemedicinska appar den säkra utbytet av medicinska handlingar mellan patienter och hälso-och sjukvårdspersonal. 

Några populära telemedicinska appar är: 

 • VirtuMedix är en telemedicinsk plattform som erbjuder en användarvänlig gränssnitt för virtuella konsultationer, så att patienter kan få medicinsk rådgivning från bekvämligheten av sina hem.
 • eVisit erbjuder en omfattande telemedicinsk lösning som möjliggör för hälsovårdspersonal att leverera virtuell vård, vilket effektiviserar processen att diagnostisera och behandla patienter på distans.
 • MDLIVE är en populär telemedicinsk tjänst som erbjuder 24/7 tillgång till leg. läkare och terapeuter för en mängd olika medicinska och psykiska hälsoproblem.
 • Lemonaid är känt för sina snabba och prisvärda onlinekonsultationer och fokuserar på att erbjuda recept för vanliga hälsotillstånd och en enkel och strul fri upplevelse.
 • LiveHealth Online är en telemedicinsk tjänst som tillåter användare att ha videobesök med läkare och psykologer och erbjuder ett bekvämt sätt att hantera icke-akuta hälsobekymmer.
 • PlushCare ger tillgång till topp läkare för virtuella besök med fokus på primärvård, mental hälsa och hantering av kroniska tillstånd.
 • Doctor on Demand erbjuder videobesök med hälsovårdspersonal för olika medicinska problem inklusive akutvård, mental hälsa och preventivvård.
 • Amwell kopplar samman patienter med läkare, specialister och terapeuter för virtuella besök och täcker ett brett spektrum av medicinska frågor samt erbjuder 24/7 tillgång till vård.
 • Talkspace är en telemedicinsk plattform specialiserad på mental hälsa och erbjuder online-terapi med licensierade terapeuter för olika känslomässiga och psykologiska utmaningar.
 • Teladoc är en ledande leverantör av virtuella hälso-och sjukvårdstjänster som ger tillgång till läkare, hudläkare och terapeuter för olika hälsobekymmer med fokus på bekvämlighet och tillgänglighet.

Hälsa & Välmående (Hälsosamma Dietappar eller Mentalhälsoappar)

Den ökande medvetenheten om personlig hälsa har lett till en ökning av efterfrågan på välmåendeappar, särskilt bland unga människor och yrkesverksamma.

Dessa appar hjälper användare att övervaka sina dagliga aktiviteter och hantera kroniska hälsotillstånd effektivt samtidigt som de håller ordning på sina patienthälsojournaler för bättre hälsovårdshantering.

Några ledande appar inom hälsa och välmående är:

 • Headspace är en meditations- och mindfulnessapp som erbjuder guidade sessioner för att hjälpa användare att minska stress, förbättra fokus och sova bättre.
 • Wellable är en välmåendeplattform som tillhandahåller verktyg och resurser för individer och organisationer att främja hälsosamma livsstilar och medarbetares välmående.
 • Noom är en viktnedgångsapp som använder psykologibaserade metoder för att hjälpa användare att utveckla hälsosammare ätvanor och uppnå sina viktnedgångsmål.
 • Exhale är en mental välmåendeapp utformad för kvinnor med färg, som erbjuder innehåll och verktyg fokuserade på mindfulness, meditation och egenvård.
 • Meditopia är en meditationsapp som erbjuder ett brett utbud av guidade meditationer och sömnberättelser för att hjälpa användare att hitta frid och avslappning.
 • Fitness+ är en prenumerationsbaserad tjänst som erbjuder olika träningsklasser ledda av professionella tränare som är utformade för att komplettera Apple Watch-upplevelsen.
 • Power Nap App är utformad för att hjälpa användare att ta korta, återställande tupplurar med guidade avslappningstekniker och alarminställningar för att vakna upp utvilade.
 • Elevate är en hjärnträningsapp som erbjuder personliga kognitiva övningar för att förbättra fokus, minne och andra mental färdigheter.

Appar som riktar sig till kvinnors hälsa

Appar för kvinnors hälsa, ofta kategoriserade under femtech, växer snabbt i popularitet.

Dessa applikationer erbjuder värdefulla resurser och information om olika ämnen, inklusive graviditetsspårning, vikthantering, påminnelser om medicinering, övervakning av sömncykler och spårning av menstruationscykler och ägglossning.

Flexibiliteten hos dessa appar gör att de kan anpassas efter individuella behov. Här är några exempel:

 • Hello Clue är en heltäckande app som erbjuder spårning av perioder och ägglossning, tillsammans med insikter om menstruell hälsa, vilket hjälper användarna att förstå sina kroppar bättre.
 • Nurx är en digital plattform som ger åtkomst till preventivmedel, akutpreventivmedel och STI-testning med fokus på bekvämlighet och integritet.
 • Biem är en sexuell hälsorapp som erbjuder virtuella konsultationer med hälso- och sjukvårdspersonal, STI-testning och information om sexuell hälsa.
 • Plant Nanny kombinerar hälsa med nöje och uppmuntrar användare att hålla sig hydrerade genom att odla en virtuell växt när de dricker vatten, vilket främjar övergripande välbefinnande.
 • Eve by Glow är en periodspårare som också ger insikter om fertilitet, sexuell hälsa och mönster i menstruationscykeln med en stödjande community-aspekt.
 • Aunt Flo är en app utformad för att hjälpa användare att hantera sin menstruationscykel genom att erbjuda spårningsfunktioner och personliga tips för menstruell hälsa.
 • Maven Clinic är en virtuell klinik för kvinnor och familjer som ger åtkomst till hälso- och sjukvårdspersonal för en rad tjänster, inklusive prenatal vård och mental hälsostöd.
 • MINDBODY App fokuserar på övergripande välbefinnande genom att erbjuda tillgång till träningsklasser, hälsovårdstjänster och skönhetsbokningar som vänder sig till olika aspekter av kvinnors hälsa.
 • NextPill är en app för påminnelser om preventivmedel som hjälper användare att hålla koll på sina preventivpiller för en konsekvent och effektiv användning.

Vilka är fördelarna med mobilhälsorappar?

Mobilhälsorappar, inklusive personliga hälsoregistreringsappar, erbjuder ett antal fördelar för användare och hälsovårdspersonal.

Dessa inkluderar:

 • Ökad effektivitet och hastighet: Hälsoappar kan hantera flera förfrågningar och krav samtidigt, vilket förbättrar hälsovården.
 • Minskning av hälsovårdskostnader: Användningen av appar minskar kostnaden för hälsovårdsundersökningar på grund av lägre underhållskostnader.
 • Enkel användning och bekvämlighet: Hälsoappar är tillgängliga dygnet runt och kan användas var som helst. De kan övervaka vitala parametrar som blodtryck, hjärtfrekvens och glukosnivåer när de paras ihop med bärbara enheter. Fjärrmedicin förbättrar också tillgången till hälsoinformation i avlägsna områden.
 • Tidsbesparingar: Patienter kan enkelt konsultera vårdgivare genom appar, vilket sparar restid och minskar behovet av fysiska besök.
 • Smidig datautbyte: Hälsoappar möjliggör enkelt delning och överföring av hälsoinformation över hälsovårdssystemet. De erbjuder även säkra betalningsalternativ för läkarräkningar och skickar påminnelser om obetalda räkningar.

Uppmuntran till en hälsosam livsstil, enklare kommunikation, förbättrad patientövervakning, tidsbokning och rådgivning är några andra fördelar med hälsoappar.

Vad är de vanliga nackdelarna med mobilhälsokappor?

Mobilhälsokappor erbjuder bekvämlighet och tillgänglighet, men de kommer med sin egen uppsättning utmaningar. 

Användare bör vara medvetna om potentiella nackdelar som kan påverka deras upplevelse och effektivitet av dessa appar i hanteringen av personliga medicinska journaler.

Data Privacy 

Mobilhälsokapp samlar in och analyserar användarnas hälsodata. Risken för att hackare ska avslöja personlig information och dela den med tredje part är en betydande oro. 

Under de senaste åren har det rapporterats om hälsodatabrott av apputvecklare.

Exakthet av data

Tillförlitligheten hos information och råd från hälsoappar är en oro.

Appar använder olika metoder för att analysera hälsodata, vilket leder till avvikelser i mätningar jämfört med medicinska apparater.

Andra utmaningar inkluderar begränsad internetåtkomst, höga kostnader för smartphones, brist på regleringstillstånd och dyra inuti-appköp, vilket förhindrar användningen och efterfrågan av mobilhälsoappar.

Framtiden för medicinska mobila appmarknaden

Företag på mobilappmarknaden riktar in sig på specifika grupper för att möta deras behov. 

De expanderar också sina tjänster för att öka engagemang, exponering och intäkter. 

Inom hälsoappmarknaden söker företag nya och innovativa möjligheter för att bredda sina tjänster.

Potential för Transformation

Hälsoprogram har en betydande potential att omvandla det medicinska ekosystemet, vilket leder till förbättrade hälsoutfall för användarna. 

Under de kommande åren förväntas efterfrågan på hälso- och sjukvårdsprogram att öka på grund av framsteg i funktioner, ökad medvetenhet, användning av smartphones samt expansion till nya regioner.

Teknologiska framsteg

Artificiell intelligens kommer att spela en avgörande roll i att förändra hälso- och sjukvårdens dynamik och förbättra funktionaliteten och effektiviteten hos hälsoappar.

Utmaningar framöver

Emellertid kan utmaningar såsom dataskydd, policyfrågor kring hälso- och sjukvårdsdata och deras hantering, samt regleringsbarriärer påverka användningen och antagandet av dessa appar.

Slutsats

Mobilhälsappar har revolutionerat sjukvården genom att erbjuda bekväm tillgång till tjänster och information. 

I takt med att tekniken utvecklas kommer deras påverkan och efterfrågan fortsätta att växa. 

Att ta itu med utmaningar som dataskydd och noggrannhet är emellertid avgörande för deras långsiktiga framgång.

Läs på ett annat språk