Fordeler og ulemper ved personlige helsejournalapper: Det du trenger å vite

Mobile helseapper transformerer helselandskapet ved å tilby praktiske og personlige løsninger for en rekke helsebehov. 

Disse appene tilbyr telemedisinske konsultasjoner og sporingsverktøy for velvære, og gir enkel tilgang til helsetjenester samt fremmer bedre helseutfall.

ADVERTISEMENT

I takt med at teknologien fortsetter å utvikle seg, er potensialet til mobile helseapper for å forbedre tilgjengeligheten og effektiviteten innen helseomsorgen enormt.

Mobile-apper

Mobile-apper er fremragende eksempler på kommunikasjonssystemer, i ulike former for å imøtekomme ulike brukerbehov.

I dagens verden er det vanskelig å forestille seg en dag uten smarttelefoner, nettbrett og deres apper, inkludert apper for personlige helsejournaler.

ADVERTISEMENT

Det finnes en app for enhver nødvendighet, som tilbyr løsninger og informasjon.

Helseapper

Helsesektoren er intet unntak, med et mangfold av apper som tilbyr tjenester fra velvære til legekonsultasjoner og mental helsestøtte. 

Brukere kan få tilgang til disse appene hvor som helst, enten hjemme eller på farten. 

ADVERTISEMENT

Å fremme bevissthet om helse og deling av informasjon

Dissse appene handler ikke bare om helseløsninger; de fremmer også bevissthet om helse blant folk. 

Integrert med mHelse og elektroniske helsejournaler (EMR) kan de gi og dele viktig helseinformasjon. 

I løpet av COVID-19-pandemien var disse appene avgjørende for å imøtekomme ulike helsebehov, og deres betydning forventes å fortsette selv etter pandemien.

Mobile helseapper: Typer og Populære Valg

Mobile helseapper er delt inn i kategorier basert på deres bruk.

Dette inkluderer Telemedisin-apper, også kjent som Sykdoms- og Behandlingsbehandling-apper, Generell Helse- og Velværebehandling-apper, og apper for å administrere din personlige helsejournal på nettet.

I tillegg er det en voksende kategori kalt femtech, fokusert på kvinnehelse, som blir stadig mer populær blant kvinnelige brukere.

Telemedisin-apper

Telemedisin-apper lar brukerne koble seg til helsepersonell for medisinske konsultasjoner via video, lyd eller chat.

Disse plattformene gjør det mulig for pasienter å bestille avtaler og engasjere seg i virtuelle konsultasjoner med leger, noe som gjør helsetjenester mer tilgjengelig og praktisk.

I tillegg muliggjør telemedisin-apper sikker utveksling av medisinske dokumenter mellom pasienter og helsepersonell.

Noen populære telemedisin-apper er:

 • VirtuMedix er en telemedisin-plattform som tilbyr et brukervennlig grensesnitt for virtuelle konsultasjoner, og lar pasienter få medisinske råd fra komforten av sine egne hjem.
 • eVisit tilbyr en omfattende telemedisin-løsning som muliggjør at helsepersonell kan levere virtuell omsorg, og forenkler prosessen med å diagnostisere og behandle pasienter eksternt.
 • MDLIVE er en populær telemedisintjeneste som tilbyr 24/7 tilgang til sertifiserte leger og terapeuter for et bredt spekter av medisinske og mentale helseproblemer.
 • Lemonaid er kjent for sine raske og rimelige online konsultasjoner, med fokus på å tilby resepter for vanlige helsetilstander og en enkel, stressfri opplevelse.
 • LiveHealth Online er en telemedisintjeneste som lar brukere ha videosamtaler med leger og psykologer, og tilbyr en praktisk måte å håndtere ikke-akutte helseproblemer på.
 • PlushCare gir tilgang til toppleger for virtuelle avtaler, med fokus på primærhelsetjenester, mental helse og håndtering av kroniske tilstander.
 • Doctor on Demand tilbyr videosamtaler med helsepersonell for ulike medisinske problemer, inkludert akutthjelp, mental helse og forebyggende helse.
 • Amwell kobler pasienter med leger, spesialister og terapeuter for virtuelle besøk, dekker et bredt spekter av medisinske bekymringer og tilbyr 24/7 tilgang til omsorg.
 • Talkspace er en telemedisin-plattform som spesialiserer seg på mental helse, og tilbyr online terapi med lisensierte terapeuter for ulike emosjonelle og psykologiske utfordringer.
 • Teladoc er en ledende leverandør av virtuelle helsetjenester, og tilbyr tilgang til leger, hudleger og terapeuter for ulike helseproblemer, med fokus på bekvemmelighet og tilgjengelighet.

Generell helse- og velværeledelse (Helsekost-apper eller Mental helse-apper)

Økende bevissthet om personlig helse har ført til en økning i etterspørselen etter velværeapper, spesielt blant unge og yrkesaktive. 

Disse appene hjelper brukerne med å overvåke deres daglige aktiviteter og effektivt håndtere kroniske helseproblemer, samtidig som de holder styr på pasientjournalene sine for bedre helseomsorg.

Noen ledende apper innen helse- og velværeledelse er:

 • Headspace er en meditasjons- og oppmerksomhetsapp som tilbyr veiledede økter for å hjelpe brukerne med å redusere stress, forbedre fokuset og sove bedre.
 • Wellable er en velværeplattform som tilbyr verktøy og ressurser for privatpersoner og organisasjoner for å fremme sunne livsstiler og ansattes velvære.
 • Noom er en vekttapapp som bruker psykologibaserte tilnærminger for å hjelpe brukerne med å utvikle sunnere spisevaner og oppnå målene sine for vekttap.
 • Exhale er en mental velværeapp designet for kvinner av farge, og tilbyr innhold og verktøy som fokuserer på oppmerksomhet, meditasjon og egenomsorg.
 • Meditopia er en meditasjonsapp som tilbyr et bredt spekter av veiledede meditasjoner og historier for søvn for å hjelpe brukerne med å finne fred og avslapning.
 • Fitness+ er en abonnementstjeneste som tilbyr et utvalg treningsklasser ledet av profesjonelle trenere designet for å komplementere opplevelsen med Apple Watch.
 • Power Nap App er designet for å hjelpe brukerne med å ta korte, restorative lur med veiledede avspenningsteknikker og alarminnstillinger for å våkne opp opplagt.
 • Elevate er en treningsapp for hjernen som tilbyr tilpassede kognitive øvelser for å forbedre fokuset, hukommelsen og andre mentale ferdigheter.

Apper som fokuserer på kvinnehelse

Kvinnehelse-apper, ofte kategorisert under femtech, vokser raskt i popularitet.

Disse applikasjonene tilbyr verdifulle ressurser og informasjon om en rekke emner, inkludert sporing av graviditet, vektkontroll, påminnelser om medisiner, overvåking av søvnsykluser, og sporing av menstruasjonssykluser og eggløsning.

Fleksibiliteten til disse appene gjør det mulig å tilpasse dem til individuelle behov. Her er noen eksempler:

 • Hello, Clue er en omfattende app som tilbyr sporing av menstruasjon og eggløsning, sammen med innsikt i menstruell helse, og hjelper brukere med å forstå kroppene deres bedre.
 • Nurx er en digital plattform som gir tilgang til prevensjon, nødprevensjon og testing for seksuelt overførbare infeksjoner, med fokus på bekvemmelighet og personvern.
 • Biem er en app for seksuell helse som tilbyr virtuelle konsultasjoner med helsetjenesteytere, testing for seksuelt overførbare infeksjoner og informasjon om seksuell velvære.
 • Plant Nanny kombinerer helse med moro og oppmuntrer brukere til å holde seg hydrerte ved å dyrke en virtuell plante mens de drikker vann, noe som fremmer generell trivsel.
 • Eve by Glow er en menstruasjonssporingsapp som også gir innsikt i fruktbarhet, seksuell helse og mønstre i menstruasjonssykluser, med et støttende fellesskapselement.
 • Aunt Flo er en app designet for å hjelpe brukere med å håndtere menstruasjonssyklusen sin, med funksjoner for sporing og personlige tips for menstruell helse.
 • Maven Clinic er en virtuell klinikk for kvinner og familier som gir tilgang til helsetjenesteytere for en rekke tjenester, inkludert svangerskapsoppfølging og mental helsestøtte.
 • MINDBODY App fokuserer på generell trivsel og tilbyr tilgang til treningsklasser, velværetjenester og skjønnhetsavtaler, tilpasset ulike aspekter ved kvinnehelse.
 • NextPill er en app for påminnelse om prevensjonspiller som hjelper brukere med å holde seg på rett spor med antikonsepsjonspillene sine, og sikrer konsistens og effektivitet.

Hva er fordelene med Mobile Health Apps?

Mobile helseapper, inkludert personlige helsejournalapper, tilbyr en rekke fordeler for brukere og helsepersonell.

Dette inkluderer:

 • Forbedret effektivitet og hastighet: Helseapper kan håndtere flere henvendelser og krav samtidig, noe som forbedrer helsetjenesteleveransen.
 • Reduksjon i helsekostnader: Bruken av apper reduserer kostnadene ved helsekonsultasjoner som følge av lavere vedlikeholdskostnader.
 • Brukervennlighet og bekvemmelighet: Helseapper er tilgjengelige 24/7 og kan brukes hvor som helst. De kan overvåke vitale data som blodtrykk, puls og glukosenivåer når de er koblet til bærbare enheter. Fjernmedisin forbedrer også tilgangen til helseinformasjon i fjerntliggende områder.
 • Tidsbesparelser: Pasienter kan enkelt konsultere helsepersonell gjennom apper, noe som sparer reisetid og reduserer behovet for fysiske besøk.
 • Problemfri datautveksling: Helseapper tillater enkel deling og overføring av helsedata på tvers av helsesystemet. De tilbyr også sikre betalingsalternativer for medregninger og sender påminnelser for ubetalte regninger.

Oppmuntring til å leve en sunn livsstil, enklere kommunikasjon, forbedret pasientovervåking, avtaleplanlegging og veiledning er noen andre fordeler med helseapper.

Hva er de vanlige ulempene ved mobile helseapper?

Mobile helseapper tilbyr bekvemmelighet og tilgjengelighet, men de kommer med sine egne utfordringer. 

Brukere bør være oppmerksomme på potensielle ulemper som kan påvirke deres opplevelse og effektiviteten av disse appene i håndteringen av personlige medisinske journaler.

Personvern

Mobile helse-apper samler inn og analyserer brukernes helsedata. Risikoen for at hackere eksponerer personlig informasjon og deler den med tredjeparter er en betydelig bekymring. 

De siste årene har det vært rapporter om brudd på helsedata av apputviklere.

Nøyaktighet av data

Påliteligheten av informasjon og råd fra helserelaterte apper er en bekymring.

Apper bruker ulike metoder for å analysere helsedata, noe som kan føre til avvik i målingene sammenlignet med medisinske enheter.

Andre utfordringer inkluderer begrenset internettilgang, høye kostnader for smarttelefoner, manglende regulatorisk godkjenning og dyre kjøp i appen, som hemmer adopsjonen og etterspørselen etter mobile helseapper.

Fremtiden for medisinske mobilapplikasjoner

Selskaper i mobilappmarkedet retter seg mot spesifikke grupper for å imøtekomme deres behov.

De utvider også sine tjenester for å øke engasjement, eksponering og inntekter.

I helseappmarkedet søker selskaper etter nye og innovative muligheter for å utvide sine tjenester.

Transformasjonspotensial

Helseapper har betydelig potensial til å transformere det medisinske økosystemet, og dermed føre til forbedrede helseutfall for brukere.

I de kommende årene forventes etterspørselen etter helserelaterte apper å øke på grunn av fremskritt innen funksjoner, økt bevissthet og bruk av smarttelefoner, samt utvidelse til nye regioner.

Teknologiske fremskritt

Kunstig intelligens vil spille en avgjørende rolle i å transformere helsesektorens dynamikk og forbedre funksjonaliteten og effektiviteten til helseapper.

Fremtidige utfordringer

Imidlertid kan utfordringer som data-sikkerhet, policy-spørsmål angående helsedata og deres håndtering, samt regulatoriske hindringer påvirke bruken og adopsjonen av disse appene.

Konklusjon

Mobile helseapper har revolusjonert helsevesenet ved å tilby enkel tilgang til tjenester og informasjon.

I takt med teknologiens fremgang vil deres innvirkning og etterspørsel fortsette å vokse.

Likevel er det avgjørende å håndtere utfordringer som datavern og nøyaktighet for deres bærekraftige suksess.

Les på et annet språk