Prednosti i nedostaci aplikacija za osobne zdravstvene zapise: Što trebate znati

Mobilne zdravstvene aplikacije transformiraju zdravstvenu scenu nudeći praktična i personalizirana rješenja za širok spektar zdravstvenih potreba. 

Ove aplikacije pružaju telemedicine konzultacije i praćenje wellnessa, omogućavajući lagan pristup zdravstvenim uslugama te promičući bolje zdravstvene ishode.

ADVERTISEMENT

S obzirom na nastavak tehnološkog razvoja, potencijal mobilnih zdravstvenih aplikacija za poboljšanje pristupačnosti i učinkovitosti zdravstvene skrbi je ogroman.

Mobilne aplikacije

Mobilne aplikacije su vrhunski primjeri komunikacijskih sustava, dolaze u različitim oblicima kako bi zadovoljile različite korisničke potrebe. 

U današnjem svijetu teško je zamisliti dan bez pametnih telefona, tableta i njihovih aplikacija, uključujući aplikacije za osobne zdravstvene zapise. 

ADVERTISEMENT

Postoji aplikacija za svaku potrebu, pružajući rješenja i informacije.

Aplikacije za zdravstvo

Zdravstveni sektor nije iznimka, s mnoštvom aplikacija koje nude usluge od wellnessa do konultacija s liječnicima i podršku za mentalno zdravlje. 

Korisnici mogu pristupiti tim aplikacijama bilo gdje, bilo da su kod kuće ili u pokretu. 

ADVERTISEMENT

Promoviranje svijesti o zdravlju i dijeljenje informacija

Ove aplikacije nisu samo rješenja za zdravlje; također promoviraju svijest o zdravlju među ljudima. 

Integrirane s mHealth i elektroničkim zdravstvenim kartonima (EMR), mogu pružati i dijeliti važne zdravstvene informacije. 

Tijekom pandemije COVID-19, te su aplikacije bile ključne u rješavanju različitih zdravstvenih potreba, a njihova važnost očekuje se nastaviti čak i nakon pandemije.

Mobilne zdravstvene aplikacije: Vrste i popularni izbori

Mobilne zdravstvene aplikacije podijeljene su u kategorije prema njihovoj upotrebi.

Ove uključuju Telemedicinske aplikacije, poznate i kao aplikacije za Upravljanje bolestima i liječenjem, aplikacije za Opću zdravstvenu i dobrobit te aplikacije za upravljanje osobnim zdravstvenim zapisima online.

Također, postoji rastuća kategorija nazvana femtech, usmjerena na zdravlje žena, koja dobiva popularnost među korisnicama.

Telemedicinske aplikacije

Telemedicinske aplikacije omogućuju korisnicima povezivanje s zdravstvenim stručnjacima za medicinske konzultacije putem videa, glasa ili chata. 

Ove platforme omogućuju pacijentima da zakazuju termine i učestvuju u virtualnim konzultacijama s liječnicima, čime zdravstvenu skrb čine pristupačnijom i praktičnijom. 

Dodatno, telemedicinske aplikacije olakšavaju sigurnu razmjenu medicinske dokumentacije između pacijenata i zdravstvenih pružatelja. 

Nekoliko popularnih telemedicinskih aplikacija su: 

 • VirtuMedix je telemedicinska platforma koja nudi korisnički sučelje za virtualne konzultacije, omogućujući pacijentima da primaju medicinske savjete iz udobnosti vlastitog doma.
 • eVisit pruža sveobuhvatno rješenje za telemedicinu koje omogućuje zdravstvenim provajderima da pruže virtualnu skrb, što olakšava proces dijagnosticiranja i liječenja pacijenata na daljinu.
 • MDLIVE je popularna telemedicinska usluga koja nudi 24/7 pristup liječnicima i terapeutima s certifikatom za širok spektar medicinskih i mentalnih zdravstvenih pitanja.
 • Lemonaid je poznat po brzim i povoljnim online konzultacijama, fokusirajući se na propisivanje lijekova za uobičajena zdravstvena stanja i nudeći jednostavno iskustvo bez stresa.
 • LiveHealth Online je telemedicinska usluga koja korisnicima omogućuje video konzultacije s liječnicima i psiholozima, nudeći praktičan način za rješavanje nehitnih zdravstvenih problema.
 • PlushCare omogućuje pristup vrhunskim liječnicima za virtualne termine, fokusirajući se na primarnu zdravstvenu skrb, mentalno zdravlje i upravljanje kroničnim stanjima.
 • Doctor on Demand nudi video konzultacije s zdravstvenim stručnjacima za različite medicinske probleme, uključujući hitnu skrb, mentalno zdravlje i preventivnu zdravstvenu skrb.
 • Amwell povezuje pacijente s liječnicima, specijalistima i terapeutima za virtualne konzultacije, obuhvaćajući širok spektar medicinskih pitanja i pružajući 24/7 pristup skrbi.
 • Talkspace je telemedicinska platforma specijalizirana za mentalno zdravlje, pružajući online terapiju s licenciranim terapeutima za različite emocionalne i psihološke izazove.
 • Teladoc je vodeći pružatelj virtualnih zdravstvenih usluga koji nudi pristup liječnicima, dermatolozima i terapeutima za različite zdravstvene probleme, s fokusom na praktičnost i dostupnost.

Upravljanje općim zdravljem i wellnessom (aplikacije za zdravu prehranu ili mentalno zdravlje)

Rastuća svijest o osobnom zdravlju dovela je do porasta potražnje za aplikacijama za wellness, posebno među mladima i radnim profesionalcima.

Ove aplikacije pomažu korisnicima praćenje njihovih dnevnih aktivnosti i učinkovito upravljanje kroničnim zdravstvenim stanjima, dok istovremeno prate zdravstvene zapise pacijenata za bolje upravljanje zdravstvom.

Neki od vodećih aplikacija za upravljanje zdravljem i wellnessom su:

 • Headspace je aplikacija za meditaciju i svjesnost koja nudi vođene seanse kako bi pomogla korisnicima smanjiti stres, poboljšati fokus i bolje spavati.
 • Wellable je platforma za wellness koja pruža alate i resurse individualcima i organizacijama kako bi promovirali zdrave načine života i blagostanje zaposlenika.
 • Noom je aplikacija za mršavljenje koja koristi psihološki utemeljene pristupe kako bi pomogla korisnicima razviti zdravije prehrambene navike i postići svoje ciljeve mršavljenja.
 • Exhale je aplikacija za mentalno blagostanje namijenjena ženama tamnije puti, koja nudi sadržaj i alate usmjerene na svjesnost, meditaciju i samopomoć.
 • Meditopia je aplikacija za meditaciju koja pruža raznovrsne vođene meditacije i priče za spavanje kako bi korisnicima pomogla pronaći mir i opuštenost.
 • Fitness+ je usluga pretplate koja nudi raznovrsne satove vježbanja vođenih od strane profesionalnih trenera dizajnirane da nadopune iskustvo Apple Watch-a.
 • Power Nap App je dizajnirana da korisnicima pomogne u uzimanju kratkih, obnovljivih drijemanja uz vođene tehnike opuštanja i postavke alarma kako bi se probudili osvježeni.
 • Elevate je aplikacija za treniranje mozga koja nudi personalizirane kognitivne vježbe kako bi poboljšala fokus, pamćenje i ostale mentalne vještine.

Aplikacije za žensko zdravlje

Aplikacije za zdravstvenu zaštitu žena, često svrstane pod pojam femtech, sve više dobivaju na popularnosti.

Ove aplikacije pružaju vrijedne resurse i informacije o raznim temama, uključujući praćenje trudnoće, upravljanje težinom, podsjetnike za lijekove, praćenje ciklusa spavanja te praćenje menstrualnih ciklusa i ovulacije.

Prilagodljivost ovih aplikacija omogućuje da budu prilagođene individualnim potrebama. Evo nekih primjera:

 • Hello, Clue je sveobuhvatna aplikacija koja omogućuje praćenje perioda i ovulacije, uz uvide u menstrualno zdravlje, pomažući korisnicima da bolje razumiju svoje tijelo.
 • Nurx je digitalna platforma koja pruža pristup kontracepciji, kontracepciji u hitnim situacijama i testiranju na spolno prenosive infekcije, fokusirajući se na praktičnost i privatnost.
 • Biem je aplikacija za seksualno zdravlje koja nudi virtualne konzultacije s zdravstvenim stručnjacima, testiranje na spolno prenosive infekcije i informacije o seksualnom blagostanju.
 • Plant Nanny kombinira zdravlje s zabavom, potičući korisnike da ostanu hidrirani uzgojem virtualne biljke dok piju vodu, promovirajući cjelokupno blagostanje.
 • Eve by Glow je aplikacija za praćenje perioda koja također pruža uvide u plodnost, seksualno zdravlje i uzorke menstrualnog ciklusa, s aspektom podrške zajednice.
 • Aunt Flo je aplikacija dizajnirana za pomoć korisnicima u upravljanju njihovim menstrualnim ciklusom, nudeći značajke praćenja i personalizirane savjete za menstrualno zdravlje.
 • Maven Clinic je virtualna klinika za žene i obitelji koja pruža pristup zdravstvenim stručnjacima za različite usluge, uključujući prednatalnu skrb i podršku mentalnom zdravlju.
 • MINDBODY App fokusira se na cjelokupno blagostanje, pružajući pristup satovima fitnessa, uslugama blagostanja i terminima za ljepotu, prilagođavajući se raznim aspektima ženskog zdravlja.
 • NextPill je aplikacija za podsjetnik na kontracepciju koja pomaže korisnicima da ostanu u koraku s kontracepcijskim pilulama, osiguravajući dosljednost i učinkovitost.

Koje su koristi mobilnih zdravstvenih aplikacija?

Mobilne zdravstvene aplikacije, uključujući aplikacije za praćenje osobnih zdravstvenih podataka, nude niz prednosti za korisnike i zdravstvene stručnjake.

Među njima su:

 • Poboljšana učinkovitost i brzina: Zdravstvene aplikacije mogu rješavati više zahtjeva istovremeno, unapređujući pružanje zdravstvene skrbi.
 • Smanjenje troškova zdravstvene zaštite: Korištenjem aplikacija smanjuju se troškovi konzultacija u zdravstvu zbog smanjenih troškova održavanja.
 • Jednostavnost uporabe i praktičnost: Zdravstvene aplikacije su dostupne 24 sata dnevno i mogu se koristiti bilo gdje. Mogu pratiti vitalne statistike poput krvnog tlaka, pulsa i razine glukoze kada su povezane s nosivim uređajima. Telemedicina također poboljšava pristup zdravstvenim informacijama u udaljenim područjima.
 • Ušteda vremena: Pacijenti se mogu jednostavno savjetovati s pružateljima zdravstvene skrbi putem aplikacija, štedeći putno vrijeme i smanjujući potrebu za osobnim posjetima.
 • Bezprekidna razmjena podataka: Zdravstvene aplikacije omogućuju jednostavno dijeljenje i prijenos zdravstvenih podataka unutar zdravstvenog sustava. Također nude sigurne opcije plaćanja medicinskih računa i šalju podsjetnike za neplaćene račune.

Ohrabrivanje zdravog načina života, lakša komunikacija, poboljšano praćenje pacijenta, zakazivanje termina i savjetovanje neke su druge prednosti zdravstvenih aplikacija.

Koje su uobičajene mane mobilnih zdravstvenih aplikacija?

Mobilne zdravstvene aplikacije nude praktičnost i dostupnost, ali dolaze s vlastitim izazovima. 

Korisnici bi trebali biti svjesni mogućih nedostataka koji mogu utjecati na njihovo iskustvo i učinkovitost tih aplikacija u upravljanju osobnim medicinskim evidencijama.

Zaštita podataka

Aplikacije za mobilno zdravstvo prikupljaju i analiziraju podatke o zdravlju korisnika. Rizik od hakera koji otkrivaju osobne informacije i dijele ih s trećim stranama predstavlja značajnu brigu.

U posljednjih nekoliko godina bilo je izvještaja o probijanju sigurnosti podataka o zdravlju od strane razvojnih programa aplikacija.

Točnost podataka

Pouzdanost informacija i savjeta iz zdravstvenih aplikacija je zabrinjavajuća.

Aplikacije koriste različite metode za analizu zdravstvenih podataka, što dovodi do razlika u mjerenjima u odnosu na medicinske uređaje.

Ostali izazovi uključuju ograničen pristup internetu, visoke troškove pametnih telefona, nedostatak regulatornog odobrenja i skupe kupovine unutar aplikacije, što ometa usvajanje i tražnju za mobilnim zdravstvenim aplikacijama.

Budućnost tržišta medicinskih mobilnih aplikacija

Poduzeća na tržištu mobilnih aplikacija ciljaju specifične grupe kako bi zadovoljila njihove potrebe.

Također proširuju svoje usluge kako bi povećali angažman, izloženost i prihod.

Na tržištu zdravstvenih aplikacija, poduzeća traže nove i inovativne prilike kako bi proširila svoje usluge.

Potencijal transformacije

Aplikacije za zdravlje imaju značajan potencijal za transformaciju medicinskog ekosustava, što dovodi do unaprijeđenih zdravstvenih ishoda za korisnike. U nadolazećim godinama očekuje se porast potražnje za zdravstvenim aplikacijama zbog napretka u značajkama, povećane svijesti, korištenja pametnih telefona te proširenja na nove regije.

Tehnološka dostignuća

Umjetna inteligencija će igrati ključnu ulogu u transformaciji dinamike zdravstva i poboljšanju funkcionalnosti i učinkovitosti zdravstvenih aplikacija.

Izazovi Predstoji

Međutim, izazovi poput sigurnosti podataka, politike vezane uz zdravstvene podatke i njihovog upravljanja, te regulatorna ograničenja mogu utjecati na korištenje i usvajanje ovih aplikacija.

Zaključak

Mobilne zdravstvene aplikacije su revolucionirale zdravstvenu skrb pružajući praktičan pristup uslugama i informacijama. 

Dok tehnologija napreduje, njihov utjecaj i potražnja će nastaviti rasti. 

Međutim, rješavanje izazova poput privatnosti podataka i točnosti je ključno za njihov održivi uspjeh.

Čitajte na drugom jeziku