Henkilökohtaisten terveystietojen sovellusten hyvät ja huonot puolet: Mitä sinun tulisi tietää

Mobiilisovellukset terveydenhuollossa muuttavat terveydenhuollon maisemaa tarjoamalla käteviä ja henkilökohtaisia ratkaisuja laajaan valikoimaan terveysongelmia. 

Nämä sovellukset tarjoavat etäkäyntimahdollisuuksia ja hyvinvoinnin seurantaa, mahdollistaen helpon pääsyn terveyspalveluihin ja edistäen parempia terveystuloksia.

ADVERTISEMENT

Teknologian jatkaessa kehittymistään mobiilisovellusten mahdollisuudet parantaa terveyspalvelujen saatavuutta ja tehokkuutta ovat valtavat.

Mobiilisovellukset

Mobiilisovellukset ovat erinomaisia esimerkkejä viestintäjärjestelmistä, jotka tulevat monissa eri muodoissa vastatakseen erilaisiin käyttäjien tarpeisiin.

Tänä päivänä on vaikea kuvitella päivää ilman älypuhelimia, taulutietokoneita ja niiden sovelluksia, mukaan lukien henkilökohtaiset terveystietosovellukset.

ADVERTISEMENT

Jokaiseen tarpeeseen löytyy sovellus, joka tarjoaa ratkaisuja ja tietoa.

Sovellukset terveydenhuollossa

Terveydenhuollon ala ei ole poikkeus, sillä on monia sovelluksia, jotka tarjoavat palveluita hyvinvoinnista lääkärineuvontaan ja mielenterveystukeen.

Käyttäjät voivat käyttää näitä sovelluksia missä tahansa, olipa sitten kotona tai liikkeellä.

ADVERTISEMENT

Kansanterveyden edistäminen ja tiedonjakaminen

Nämä sovellukset eivät ole pelkästään terveysratkaisuista; ne myös edistävät terveystietoisuutta ihmisillä. 

Integroituna mHealthiin ja elektronisiin potilastietoihin (EMR) ne voivat tarjota ja jakaa tärkeää terveystietoa. 

COVID-19-pandemian aikana nämä sovellukset olivat ratkaisevan tärkeitä erilaisten terveydenhuollon tarpeiden käsittelyssä, ja niiden merkitys odotetaan jatkuvan myös pandemian jälkeen.

Mobiilisovellukset terveydenhuollon alalla: Tyypit ja suositut valinnat

Mobiilisovellukset terveydenhuollon alalla jaetaan käyttötarkoituksen perusteella eri kategorioihin.

Niihin kuuluvat Telelääketieteen sovellukset, jotka ovat myös tunnettuja nimellä Sairauksien ja hoitojen hallinta sovellukset, Yleisen terveyden ja hyvinvoinnin hallinta sovellukset sekä sovellukset oman henkilökohtaisen terveystietosi hallintaan verkossa.

Lisäksi on kasvava kategoria nimeltä femtech, joka keskittyy naisten terveyteen ja on saavuttanut suosiota naiskäyttäjien keskuudessa.

Telelääketieteen sovellukset

Telelääketieteen sovellukset mahdollistavat käyttäjien yhteyden terveydenhuollon ammattilaisiin lääketieteellisten konsultaatioiden avulla videon, äänen tai chatin välityksellä.

Nämä alustat mahdollistavat potilaiden ajan varaamisen ja osallistumisen virtuaalikonsultaatioihin lääkäreiden kanssa, mikä tekee terveydenhuollosta helpommin saavutettavan ja kätevämmän.

Lisäksi telelääketieteen sovellukset helpottavat lääketieteellisten asiakirjojen turvallista vaihtoa potilaiden ja terveydenhuollon tarjoajien välillä.

Joitakin suosittuja telelääketieteen sovelluksia ovat:

 • VirtuMedix on telelääketieteen alusta, joka tarjoaa käyttäjäystävällisen käyttöliittymän virtuaalikonsultaatioihin, mahdollistaen potilaiden saada lääkärin neuvoja kotonaan.
 • eVisit tarjoaa kattavan telelääketieteen ratkaisun, joka mahdollistaa terveydenhuollon tarjoajien tarjota virtuaalista hoitoa, tehostaen potilaiden diagnosointi- ja hoidon prosessia etänä.
 • MDLIVE on suosittu telelääketieteen palvelu, joka tarjoaa ympärivuorokautisen pääsyn laillistettuihin lääkäreihin ja terapeutteihin laajalle kirjolle lääketieteellisiä ja mielenterveyden ongelmia varten.
 • Lemonaid on tunnettu nopeista ja edullisista verkkokonsultaatioistaan, keskittyen yleisten terveysongelmien reseptilääkkeiden tarjoamiseen ja tarjoten yksinkertaisen ja vaivattoman kokemuksen.
 • LiveHealth Online on telelääketieteen palvelu, joka mahdollistaa käyttäjille videovierailut lääkäreiden ja psykologien kanssa, tarjoten kätevän tavan käsitellä ei-kiireellisiä terveysongelmia.
 • PlushCare tarjoaa pääsyn huippulääkäreihin virtuaalikäyntejä varten, keskittyen ensisijaiseen hoitoon, mielenterveyteen ja kroonisten sairauksien hallintaan.
 • Doctor on Demand tarjoaa videovierailuja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa moniin lääketieteellisiin ongelmiin, mukaan lukien kiireellinen hoito, mielenterveys ja ennaltaehkäisevä terveys.
 • Amwell yhdistää potilaat lääkäreihin, erikoislääkäreihin ja terapeutteihin virtuaalisten käyntien varalle, kattaa laajan kirjon lääketieteellisiä huolenaiheita ja tarjoaa ympärivuorokautisen pääsyn hoitoon.
 • Talkspace on telelääketieteen alusta, joka erikoistuu mielenterveyteen, tarjoten verkkoterapiaa lisensoitujen terapeuttien kanssa erilaisiin tunne- ja psyykkisiin haasteisiin.
 • Teladoc on johtava virtuaalisten terveyspalveluiden tarjoaja, tarjoten pääsyn lääkäreihin, ihotautilääkäreihin ja terapeutteihin moniin terveysongelmiin, keskittyen kätevyyteen ja saavutettavuuteen.

Yleisen terveyden ja hyvinvoinnin hallinta (terveelliset ruokavaliot tai mielenterveyssovellukset)

Oma terveyden tietoisuuden kasvu on johtanut hyvinvointisovellusten kysynnän voimakkaaseen kasvuun, erityisesti nuorten ja työssäkäyvien keskuudessa.

Nämä sovellukset auttavat käyttäjiä seuraamaan päivittäisiä toimintojaan ja hallitsemaan kroonisia terveysongelmia tehokkaasti samalla kun ne pitävät huolta potilastietueistaan paremman terveydenhuollon hallinnan saavuttamiseksi.

Joitain johtavia sovelluksia terveyden ja hyvinvoinnin hallinnassa ovat:

 • Headspace on meditaatio- ja tietoisuussovellus, joka tarjoaa ohjattuja istuntoja auttaakseen käyttäjiä vähentämään stressiä, parantamaan keskittymiskykyä ja nukkumaan paremmin.
 • Wellable on hyvinvointialusta, joka tarjoaa työkaluja ja resursseja yksilöille ja organisaatioille terveellisen elämäntavan ja työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi.
 • Noom on laihdutussovellus, joka käyttää psykologiapohjaisia menetelmiä auttaakseen käyttäjiä kehittämään terveellisempiä syömistottumuksia ja saavuttamaan laihtumistavoitteensa.
 • Exhale on mielen hyvinvoinnin sovellus suunniteltu värillisten naisten tarpeisiin, tarjoten sisältöä ja työkaluja tietoisuuteen, meditaatioon ja itsehoitoon keskittyen.
 • Meditopia on meditaatio-ohjelma, joka tarjoaa laajan valikoiman ohjattuja meditaatioita ja tarinoita unen laadun ja rauhoittumisen edistämiseksi.
 • Fitness+ on tilauspohjainen palvelu, joka tarjoaa erilaisia treenitunteja ammattilaisten ohjauksella suunniteltuna täydentämään Apple Watch -kokemusta.
 • Power Nap App on suunniteltu auttamaan käyttäjiä ottamaan lyhyitä palauttavia päiväunia ohjatuilla rentoutumismenetelmillä ja herätysasetuksilla virkeänä heräämiseksi.
 • Elevate on aivokuntoisuuden sovellus, joka tarjoaa henkilökohtaisia kognitiivisia harjoituksia keskittymiskyvyn, muistin ja muiden henkisten taitojen parantamiseksi.

Sovellukset Naisten Terveyden Edistämiseen

Naisten terveyteen liittyvät sovellukset, usein luokiteltuina femtech-kategoriassa, ovat nopeasti kasvava suosittu ilmiö. 

Nämä sovellukset tarjoavat arvokkaita resursseja ja tietoa monista eri aiheista, kuten raskauden seuranta, painonhallinta, lääkityksen muistutukset, unisyklin seuranta sekä kuukautiskierron ja ovulaation seuranta. 

Näiden sovellusten joustavuuden ansiosta ne voidaan räätälöidä yksilöllisiin tarpeisiin. Tässä joitakin esimerkkejä:

 • Hello, Clue on kattava sovellus, joka tarjoaa mahdollisuuden seurata kuukautiskiertoja ja ovulaatiota antaen samalla tietoa kuukautisterveydestä auttaen käyttäjiä ymmärtämään kehoaan paremmin.
 • Nurx on digitaalinen alusta, joka tarjoaa pääsyn ehkäisyyn, hätäehkäisyyn ja sukupuolitautitestaukseen keskittyen kätevyyteen ja yksityisyyteen.
 • Biem on seksuaaliterveyssovellus, joka tarjoaa virtuaalisia konsultaatioita terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, sukupuolitautitestauksen sekä tietoa seksuaalisesta hyvinvoinnista.
 • Plant Nanny yhdistää terveyden ja hauskuuden kannustaen käyttäjiä pysymään hydratoituneina kasvattamalla virtuaalista kasvia juodessaan vettä, edistäen kokonaisvaltaista hyvinvointia.
 • Eve by Glow on kuukautiskierron seurantasovellus, joka tarjoaa myös tietoja hedelmällisyydestä, seksuaaliterveydestä ja kuukautiskierron malleista, tukien yhteisöllisyydellään.
 • Aunt Flo on sovellus, jonka tarkoituksena on auttaa käyttäjiä hallitsemaan kuukautiskiertoaan tarjoamalla seurantatoimintoja ja henkilökohtaisia vinkkejä kuukautisterveydestä.
 • Maven Clinic on virtuaaliklinikka naisille ja perheille, tarjoten pääsyn terveydenhuollon ammattilaisiin erilaisiin palveluihin, kuten synnytysvalmennukseen ja mielenterveyskonsultaatioihin.
 • MINDBODY App keskittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tarjoten mahdollisuuden osallistua kuntoilutunteihin, hyvinvointipalveluihin ja kauneushoitoihin, palvellen monia eri osa-alueita naisten terveydessä.
 • NextPill on ehkäisypillerimuistutussovellus, joka auttaa käyttäjiä pysymään aikataulussa ehkäisypilleriensä kanssa varmistaen johdonmukaisuuden ja tehokkuuden.

Mobiilisovellusten edut terveydenhuollossa

Mobiilisovellukset, mukaan lukien henkilökohtaiset terveysrekisterisovellukset, tarjoavat käyttäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille monia etuja.

Näitä ovat muun muassa:

 • Parempi tehokkuus ja nopeus: Terveydenhuollon sovellukset voivat käsitellä useita kyselyitä ja tarpeita samanaikaisesti, parantaen terveydenhuollon toimitusta.
 • Terveydenhuollon kustannusten aleneminen: Sovellusten käyttö vähentää terveyskonsultaatioiden kustannuksia johtuen pienemmistä ylläpitokustannuksista.
 • Käyttäjäystävällisyys ja mukavuus: Terveydenhuollon sovellukset ovat käytettävissä 24/7 ja niitä voi käyttää mistä tahansa. Ne voivat seurata tärkeitä tilastoja, kuten verenpainetta, sydämen sykettä ja glukoositasoja, kun ne on synkronoitu käytettäväksi rannekkeiden kanssa. Etä lääketiede parantaa myös terveysinformaation saantia syrjäseuduilla.
 • Aikasäästö: Potilaat voivat helposti konsultoida terveydenhuollon ammattilaisten kanssa sovellusten kautta, säästäen matka-aikaa ja vähentäen tarvetta henkilökohtaisille tapaamisille.
 • Seamless tietojenvaihto: Terveydenhuollon sovellukset mahdollistavat terveystietojen helpon jakamisen ja siirtämisen terveydenhuollon järjestelmässä. Ne tarjoavat myös turvallisia maksuvaihtoehtoja lääkärikäyntien laskuille ja lähettävät muistutuksia maksamattomista laskuista.

Kannustaminen terveelliseen elämäntapaan, helpompi kommunikaatio, parantunut potilaiden seuranta, ajanvaraus ja neuvonta ovat joitain muita terveydenhuollon sovellusten etuja.

Mikä ovat matkapuhelinsovellusten yleisimmät haitat terveydenhoidossa?

Matkapuhelinsovellukset tarjoavat mukavuutta ja saavutettavuutta, mutta niillä on omat haasteensa.

Käyttäjien tulisi olla tietoisia mahdollisista haitoista, jotka voivat vaikuttaa heidän kokemukseensa ja näiden sovellusten tehokkuuteen henkilökohtaisten terveystietojen hallinnassa.

Tietosuoja

Mobiilisovellukset keräävät ja analysoivat käyttäjien terveystietoja. Riskinä on, että hakkerit paljastavat henkilökohtaisia tietoja ja jakavat niitä kolmansille osapuolille, mikä on merkittävä huolenaihe.

Viime vuosina on raportoitu terveystietojen vuotamisesta sovellusten kehittäjien toimesta.

Tietojen tarkkuus

Terveyssovellusten tarjoaman tiedon ja neuvon luotettavuus herättää huolta.

Sovellukset käyttävät erilaisia menetelmiä analysoida terveystietoja, mikä johtaa mittauksissa poikkeavuuksiin verrattuna lääketieteellisiin laitteisiin.

Muita haasteita ovat rajoitettu internet-yhteys, korkeat älypuhelinkustannukset, puuttuva sääntelyhyväksyntä ja kalliit sovelluksissa tehtävät ostokset, jotka haittaavat mobiilisovellusten käytön ja kysynnän leviämistä terveysalalla.

Tulevaisuus Lääketieteellisten Mobiilisovellusten Markkinoilla

Yritykset mobiilisovellusmarkkinoilla kohdistavat erityisryhmiä vastatakseen heidän tarpeisiinsa.

He laajentavat myös palveluitaan lisätäkseen osallistumista, näkyvyyttä ja tuloja.

Lääketieteellisillä sovellusmarkkinoilla yritykset etsivät uusia ja innovatiivisia mahdollisuuksia laajentaakseen palveluitaan.

Muutoskykyinen potentiaali

Terveyssovelluksilla on merkittävä potentiaali muuttaa lääketieteellistä ekosysteemiä, mikä johtaa parannettuihin terveysnäkymiin käyttäjille. 

Seuraavina vuosina terveyssovellusten kysynnän odotetaan kasvavan ominaisuuksien kehityksen, lisääntyneen tietoisuuden ja älypuhelinten käytön sekä laajentumisen uusille alueille vuoksi.

Teknologinen edistys

Tekoäly tulee pelaamaan ratkaisevan tärkeän roolin terveydenhuollon dynamiikan muuttamisessa ja terveyssovellusten toiminnallisuuden ja tehokkuuden parantamisessa.

Ennakkohaasteet

Kuitenkin haasteet, kuten tietoturva, terveysdataan liittyvät käytännön kysymykset ja niiden hallinta, sekä sääntelyesteet voivat vaikuttaa näiden sovellusten käyttöön ja hyväksymiseen.

Päätelmä

Mobiilisovellukset terveydenhuollon alalla ovat mullistaneet terveydenhuollon tarjoamalla kätevän pääsyn palveluihin ja tietoon. 

Teknologian kehittyessä niiden vaikutus ja kysyntä jatkavat kasvuaan. 

Kuitenkin on tärkeää kiinnittää huomiota haasteisiin, kuten tietosuojaan ja tarkkuuteen, jotta niiden menestys säilyy pitkällä aikavälillä.

Lue toisella kielellä