Плюсовете и минусите на приложенията за лични здравни записи: Това, което трябва да знаете

Мобилните здравни приложения променят здравната грижа, като предлагат удобни и персонализирани решения за широк спектър от здравни нужди. 

Тези приложения предлагат консултации по телефона и проследяване на благосъстоянието, осигурявайки лесен достъп до здравни услуги и предотвратявайки по-добри здравни резултати.

ADVERTISEMENT

Понеже технологиите продължават да се развиват, потенциалът на мобилните здравни приложения да подобрят достъпността и ефективността на здравеопазването е огромен.

Мобилни приложения

Мобилните приложения са примери на комуникационни системи, които се предлагат в различни форми, за да отговорят на различните потребности на потребителите.

В днешния свят е трудно да си представим ден без смартфони, таблети и техните приложения, включително приложенията за лични здравни записи.

ADVERTISEMENT

Има приложение за всички нужди, предлагащи решения и информация.

Здравни приложения

Здравната сфера не е изключение, с множество приложения, предлагащи услуги от здравословно състояние до консултации с лекар и подкрепа за психичното здраве.

Потребителите могат да използват тези приложения навсякъде, било у дома или по пътя.

ADVERTISEMENT

Подкрепяне на осведомеността за здравето и споделяне на информация

Тези приложения не са само за здравни решения; те също така повишават осведомеността за здравето сред хората. 

Интегрирани с mHealth и електронни медицински записи (EMR) те могат да предоставят и споделят важна здравна информация. 

По време на пандемията COVID-19 тези приложения бяха от решаващо значение за справяне с различни здравни нужди, а тяхното значение се предполага, че ще продължи дори след пандемията.

Мобилни приложения за здраве: Видове и Популярни Избори

Мобилните приложения за здраве се разделят на категории въз основа на тяхното приложение.

Те включват приложения за Телемедицина, наричани също Приложения за Управление на Болести и Лечение, Приложения за Обществено Здраве и Уелнес Управление и приложения за управление на вашите лични медицински записи онлайн.

Освен това, има нарастваща категория наречена femtech, фокусирана върху здравето на жените, която става все по-популярна сред женските потребители.

Телемедицински приложения

Телемедицинските приложения позволяват на потребителите да се свържат с медицински специалисти за консултации посредством видео, глас или чат. 

Тези платформи позволяват на пациентите да запазят часове и да се ангажират в виртуални консултации с лекари, което прави здравеопазването по-достъпно и удобно. 

Освен това, телемедицинските приложения улесняват сигурната размяна на медицински документи между пациенти и медицински служители. 

Някои от популярните телемедицински приложения са: 

 • VirtuMedix е телемедицинска платформа, която предлага потребителски приятен интерфейс за виртуални консултации, което позволява на пациентите да получават медицински съвети от уютът на своите домове.
 • eVisit предоставя комплексно телемедицинско решение, което позволява на медицинските специалисти да предоставят виртуална грижа, оптимизирайки процеса на диагностициране и лечение на пациенти дистанционно.
 • MDLIVE е популярна телемедицинска услуга, която предоставя 24/7 достъп до сертифицирани лекари и терапевти за много разнообразни медицински и психологически проблеми.
 • Lemonaid е известен с бързите и достъпни онлайн консултации, фокусиран на предоставянето на рецепти за обичайни здравни състояния и предлагайки просто, безпроблемно изживяване.
 • LiveHealth Online е телемедицинска услуга, която позволява на потребителите да имат видео консултации с лекари и психолози, предлагайки удобен начин за справяне с неспешни здравни проблеми.
 • PlushCare предоставя достъп до високо квалифицирани лекари за виртуални консултации, фокусирайки се върху основната грижа, психичното здраве и управлението на хронични заболявания.
 • Doctor on Demand предлага видеоконсултации с медицински специалисти по различни медицински проблеми, включително спешна грижа, психично здраве и превантивно здравеопазване.
 • Amwell свързва пациентите с лекари, специалисти и терапевти за виртуални консултации, покривайки голяма гама медицински проблеми и предлагайки 24/7 достъп до грижа.
 • Talkspace е телемедицинска платформа, специализирана в психичното здраве, предоставяйки онлайн терапия с лицензирани терапевти за различни емоционални и психологични предизвикателства.
 • Teladoc е водещ доставчик на виртуални здравни услуги, предлагайки достъп до лекари, дерматолози и терапевти за разнообразни здравни проблеми, с фокус върху удобство и достъпност.

Управление на общото здраве и доброто уелнес (Приложения за здравословна диета или приложения за психично здраве)

Растящата осведоменост за личното здраве доведе до вълна от търсене на приложения за доброто уелнес, особено сред младите хора и работещите професионалисти.

Тези приложения помагат на потребителите да наблюдават еднодневните си дейности и да управляват ефективно хронични здравни състояния, като същевременно следят техните здравни записи за по-добро управление на здравеопазването.

Някои от водещите приложения за управление на здравето и уелнеса са:

 • Headspace е приложение за медитация и внимание, което предлага насочени сесии, които помагат на потребителите да намалят стреса, подобрят фокуса и спят по-добре.
 • Wellable е платформа за уелнес, която осигурява инструменти и ресурси за физически лица и организации, за да насърчават здравословни начини на живот и уелнес на служителите.
 • Noom е приложение за отслабване, което използва подходи на основата на психологията, за да помогне на потребителите да развият по-здравословни хранителни навици и да постигнат своите цели за отслабване.
 • Exhale е приложение за ментален уелнес, създадено за жени от цветна раса, което предлага съдържание и инструменти, насочени към внимателност, медитация и грижа за себе си.
 • Meditopia е приложение за медитация, което предлага голямо разнообразие от насочени медитации и приказки за сън, за да помогне на потребителите да намерят мир и релаксация.
 • Fitness+ е услуга на абонаментна основа, която предлага разнообразие от уроци за тренировки, водени от професионални треньори, създадени да допълват изживяването с Apple Watch.
 • Приложение за захранващ сън е създадено да помогне на потребителите да правят кратки възстановителни сиести с насочени техники за релаксация и настройки на будилник, за да се събудят освежени.
 • Elevate е приложение за трениране на мозъка, което предлага персонализирани когнитивни упражнения за подобряване на фокуса, паметта и други ментални умения.

Приложения, Насочени към Женското Здраве

Приложенията за здраве на жените, често категоризирани като femtech, бързо набират популярност. 

Тези приложения предоставят ценни ресурси и информация по различни теми, включително проследяване на бременността, управление на теглото, напомняне за лекарства, наблюдение на цикъла на съня и проследяване на менструалния цикъл и овулацията. 

Гъвкавостта на тези приложения позволява насочването им към индивидуалните нужди. Вот някои примери:

 • Hello, Clue е обширно приложение, което предлага проследяване на периодите и овулацията, заедно с прозрения за ментруалното здраве, което помага на потребителите да разберат по-добре собствените си тела.
 • Nurx е дигитална платформа, която предоставя достъп до контрол на раждаемостта, спешна контрацепция и тестове за СПИН, фокусирайки се върху удобството и поверителността.
 • Biem е приложение за сексуално здраве, което предлага виртуални консултации с медицински специалисти, тестове за СПИН и информация за сексуалното благополучие.
 • Plant Nanny комбинира здравословието със забавлението, насърчавайки потребителите да се хидратират, като отглеждат виртуално растение докато пият вода, като промотира общото благополучие.
 • Eve by Glow е проследяващ периода приложение, което също така предоставя прозрения върху плодовитостта, сексуалното здраве и моделите на менструалния цикъл, със съобщност, подкрепяща аспекта.
 • Aunt Flo е приложение, създадено с цел да помогне на потребителите да управляват менструалния си цикъл, като предлага функции за проследяване и персонализирани съвети за ментруалното здраве.
 • Maven Clinic е виртуална клиника за жени и семейства, предоставяща достъп до медицински специалисти за цял ред услуги, включително пренатална грижа и подкрепа за психичното здраве.
 • MINDBODY App се фокусира върху общото благосъстояние, предоставяйки достъп до фитнес класове, услуги за здраве и красота, обслужващи различни аспекти на женското здраве.
 • NextPill е приложение за напомняне за контрол на раждаемостта, което помага на потребителите да останат на прав път с контрацептивните си таблетки, като гарантира последователност и ефективност.

Какви са ползите от приложенията за мобилно здраве?

Приложенията за мобилно здраве, включително приложенията за личната здравна история, предлагат редица ползи за потребителите и здравните специалисти.

Тези включват:

 • Подобрена ефективност и скорост: Приложенията за здраве могат да обработват няколко запитвания и изисквания едновременно, подобрявайки предоставянето на здравни грижи.
 • Намаление на разходите за здравеопазване: Използването на приложения намалява разходите за консултации по здравеопазването поради по-ниски поддръжъчни разходи.
 • Лесна употреба и удобство: Приложенията за здраве са достъпни 24/7 и могат да се използват навсякъде. Те могат да наблюдават важни стойности като кръвно налягане, пулс и нивото на глюкозата, когато са свързани с носими устройства. Телемедицината също подобрява достъпа до информация за здравеопазване в отдалечени райони.
 • Запазване на време: Пациентите могат лесно да консултират със здравни служители чрез приложения, спестявайки време за пътуване и намалявайки необходимостта от лични посещения.
 • Безпроблемен обмен на данни: Приложенията за здраве позволяват лесно споделяне и прехвърляне на здравословни данни в цялата здравна система. Те също предлагат сигурни опции за плащания на медицински сметки и изпращане на напомняния за неплатени сметки.

Поощрение за здравословен начин на живот, по-лесна комуникация, подобрено наблюдение на пациентите, планиране на срещи и консултиране са някои други ползи от приложенията за здраве.

Какви са общите недостатъци на мобилните здравни приложения?

Мобилните здравни приложения предлагат удобство и достъпност, но идват със своя собствен набор от предизвикателства.

Потребителите трябва да бъдат внимателни към потенциалните недостатъци, които могат да окажат влияние върху техния опит и ефективността на тези приложения при управлението на личните медицински записи.

Защита на данните

Мобилните здравни приложения събират и анализират данни за здравето на потребителите. Риска от хакери да изложат лична информация и да я споделят с трети страни е сериозен.

През последните години има доклади за нарушения на данните за здравето от страна на разработчиците на приложения.

Точност на данните

Надеждността на информацията и съветите от здравните приложения е проблем.

Приложенията използват различни методи за анализ на здравни данни, което води до различия в измерванията, спрямо медицинските устройства.

Други предизвикателства включват ограничен достъп до интернет, високи разходи за смартфони, липса на регулаторно одобрение и скъпи покупки в приложенията, които затрудняват приемането и търсенето на мобилни здравни приложения.

Бъдещето на Мобилния Пазар на Медицински Приложения

Компаниите в мобилния пазар на приложения се насочват към конкретни групи, за да удовлетворят техните нужди.

Те разширяват също и своите услуги, за да увеличат ангажираността, изложеността и приходите.

В медицинския пазар на приложенията, компаниите търсят нови и иновативни възможности за разширяване на своите услуги.

Потенциал за преобразуване

Здравните приложения притежават значителен потенциал за трансформиране на медицинската екосистема, което води до подобрени здравни резултати за потребителите.

През следващите години се очаква да нараства търсенето на здравни приложения поради напредъка в функционалността, увеличената осведоменост и използването на смартфони, както и разширяването в нови региони.

Технологични постижения

Изкуствен интелект ще играе решаваща роля в трансформирането на здравната динамика и повишаването на функционалността и ефективността на здравните приложения.

Предизвикателства Пред Нас

Въпреки това, предизвикателства като защита на данните, въпроси на политики относно здравните данни и тяхното управление, както и регулаторни бариери могат да окажат влияние върху използването и приемането на тези приложения.

Заключение

Мобилните здравни приложения са революционирали здравеопазването, като осигуряват удобен достъп до услуги и информация. 

С развитието на технологиите, техният влияние и търсенето ще продължат да растат. 

Въпреки това, решаването на предизвикателства като защитата на данните и точността е от съществено значение за техния устойчив успех.

Четете на друг език