Предности и недостаци апликација за личне здравствене записнике: Шта треба да знате

Мобилне здравствене апликације трансформишу пејзаж здравствене заштите понудом компактних и персонализованих решења за широк спектар здравствених потреба. 

Ове апликације омогућавају телефонске консултације и праћење здравља, обезбеђујући лак приступ здравственим услугама и промовишући боље здравствене резултате.

ADVERTISEMENT

Док се технологија наставља још боље, потенцијал мобилних здравствених апликација за унапређење доступности и ефикасности у здравственој заштити је огроман.

Мобилне апликације

Мобилне апликације су примери примарних комуникационих система, који долазе у различитим облицима како би задовољили различите потребе корисника. 

У данашњем свету, тешко је замислити дан без смартфона, таблета и њихових апликација, укључујући апликације за посебне здравствене записе. 

ADVERTISEMENT

Постоји апликација за сваку потребу, која нуди решења и информације.

Једна од области где су апликације посебно корисне је здравствени сектор, са многобројним апликацијама које нуде услуге од добробити до консултација са лекаром и подршке за ментално здравље. 

Корисници могу приступити овим апликацијама било где, било да су у кући или на путу. 

Подстицање свести о здрављу и дељење информација

Ове апликације нису само о решењима за здравље; такође подстичу свест о здрављу међу људима.

ADVERTISEMENT

Интегрисане са мHealth и електронским медицинским записима (EMR), могу пружити и делити важне здравствене информације.

Током пандемије COVID-19, ове апликације су биле клучне у адресирању различитих здравствених потреба, а њихов значај се очекује да ће се наставити и након пандемије.

Апликације за мобилно здравље: Врсте и популарни избори

Апликације за мобилно здравље су подељене у категорије на основу њихове употребе. 

То укључује апликације за Телемедицину, такође познате као апликације за Управљање Болестима и Лечењем, апликације за Опште Управљање Здрављем и Добровољам, и апликације за управљање вашим личним здравственим записима преко мреже.

Додатно, постоји растућа категорија позната као фемтехнологија, усмерена на здравље жена, која стиче популарност међу женским корисницима.

Е-услуге телемедицине

Е-услуге телемедицине омогућавају корисницима да се повежу са здравственим радницима за медицинске консултације путем видеа, гласа или четања.

Ове платформе омогућавају пацијентима да закажу термине и учествују у виртуелним консултацијама са лекарима, чинећи здравствени систем доступнијим и практичнијим.

Додатно, е-услуге телемедицине олакшавају безбедну размјену медицинског документације између пацијената и здравствених услужитеља.

Неки од популарних е-услуга телемедицине су: 

 • VirtuMedix је платформа за телемедицинске услуге која нуди пријатан кориснички интерфејс за виртуелне консултације, омогућавајући пацијентима да приме медицинске савете из удобности својих домова.
 • eVisit пружа комплетно решење за телемедицину које омогућава здравственим радницима да пруже виртуелну негу, убрзавајући процес дијагностиковања и лечења пацијената на далеку.
 • MDLIVE је популарна услуга телемедицине која нуди 24/7 приступ лекарима и терапеутима са лиценцом за широк спектар медицинских и психијатријских проблема.
 • Lemonaid је позната по својим брзим и приступачним онлајн консултацијама, фокусирана на пружање рецепата за уобичајена здравствена стања и нудећи једноставно, безбрижно искуство.
 • LiveHealth Online је услуга телемедицине која омогућава корисницима да имају видео консултације са лекарима и психолозима, пружајући конвениентан начин за решавање здравствених проблема који нису хитни.
 • PlushCare омогућава приступ главним лекарима за виртуелне прегледе, фокусирајући се на примарну негу, ментално здравље и менаџмент хроничних услова.
 • Доктор на захтев нуди видео консултације са здравственим радницима за различите здравствене проблеме, укључујући хитну негу, ментално здравље и превентивно здравство.
 • Амвел повезује пацијенте са лекарима, специјалистима и терапеутима за виртуелне прегледе, обухватајући широк спектар здравствених проблема и пружајући 24/7 приступ неги.
 • Talkspace је платформа за телемедицину која је специјализована за ментално здравље, пружајући онлајн терапију са лиценцираним терапеутима за разне емоционалне и психолошке изазове.
 • Teladoc је водећи провајдер виртуелних здравствених услуга, нудећи приступ лекарима, дерматолозима и терапеутима за различите здравствене проблеме, с фокусом на конвенијентност и доступност.

Управљање општим здрављем и добробити (апликације за здраву исхрану или за ментално здравље)

Растућа свест о личном здрављу довела је до бума у потражњи за апликацијама за добробит, посебно међу младима и радним професионалцима.

Ове апликације помажу корисницима да праће своје дневне активности и ефикасно управљају хроничним здравственим стањима, истовремено водећи рачуна о својим здравственим записима пацијента за боље управљање здравственим стањем.

Неке од водећих апликација за управљање здрављем и добробити укључују:

 • Headspace је апликација за медитацију и мирно стање ума која нуди вођене сесије за помоћ корисницима у смањењу стреса, побољшању фокуса и бољем спавању.
 • Wellable је простор за добробит који пружа алате и ресурсе за појединце и организације да промовишу здраве начине живота и добробит запослених.
 • Noom је апликација за губљење килограма која користи приступе базиране на психологији за помоћ корисницима у развоју здравијих навика у исхрани и постигању својих циљева за мршављење.
 • Exhale је апликација за менталну добробит дизајнирана за жене друге боје коже, која нуди садржај и алате за мирност умногу, медитацију и негу тела.
 • Meditopia је апликација за медитацију која пружа широк спектар вођених медитација и прича за спавање за помоћ корисницима да нађу мир и релаксацију.
 • Fitness+ је услуга на основу претплате која нуди разноврсне часове вежбања које воде професионални тренери, дизајниране да допуне искуствво са Apple Watch-ом.
 • Power Nap App је дизајнирана да помогне корисницима у краћим, освежавајућим дреперима са вођеним техникама релаксације и алармима за будење освеженим.
 • Elevate је апликација за тренирање мозга која нуди персонализоване когнитивне вежбе за побољшање фокуса, памћења и других менталних вештина.

Апликације за женско здравље

Апликације за женско здравље, често сврстане под фемтех, рапидно добијају на популарности.

Ове апликације пружају вредне ресурсе и информације о различитим темама, укључујући праћење трудноће, управљање тежином, подсетнике за лекове, праћење циклуса спавања, праћење менструалног циклуса и овулације.

Флексибилност ових апликација омогућава да се прилагоде индивидуалним потребама. Ево неколико примера:

 • Hello, Clue је свеобухватна апликација која нуди праћење периода и овулације, заједно са увидима у менструално здравље, помажући корисницима да боље разумеју своје тело.
 • Nurx је дигитална платформа која омогућава приступ контрацепцији, хитној контрацепцији и тестирању на полно преносиве инфекције, фокусирајући се на практичност и приватност.
 • Biem је апликација за сексуално здравље која нуди виртуелне консултације са здравственим професионалцима, тестирање на полно преносиве инфекције и информације о сексуалном благостању.
 • Plant Nanny комбинује здравље са забавом, подстицјући кориснике да остану хидрирани узгајајући виртуелну биљку док пију воду, промовишући свеукупно благостање.
 • Eve by Glow је апликација за праћење периода која такође пружа увиде у плодност, сексуално здравље и обрасце менструалног циклуса, са подршком заједнице.
 • Aunt Flo је апликација намењена помоћи корисницима у управљању менструалним циклусом, нудећи функције праћења и персонализоване савете за менструално здравље.
 • Maven Clinic је виртуелна клиника за жене и породице, пружајући приступ здравственим професионалцима за разне услуге, укључујући пренаталну негу и подршку за ментално здравље.
 • MINDBODY App се фокусира на свеукупно благостање, нудећи приступ фитнес часовима, услугама благостања и заказивању лепоте, обраћајући се различитим аспектима здравља жена.
 • NextPill је апликација за подсетнике за контрацепцију која помаже корисницима да остану у току са контрацептивним пилулама, осигуравајући доследност и ефикасност.

Које су предности мобилних апликација за здравље?

Мобилне апликације за здравље, укључујући апликације за личне здравствене картоне, нуде низ предности за кориснике и здравствене раднике.

Међу њима су:

 • Побољшана ефикасност и брзина: Апликације за здравство могу истовремено обрадити више упита и захтева, побољшавајући пружање здравствених услуга.
 • Смањење трошкова здравствене заштите: Коришћење апликација смањује трошкове здравствених консултација због нижих трошкова одржавања.
 • Једноставност коришћења и практичност: Апликације за здравство су доступне 24/7 и могу се користити било где. Могу пратити виталне статистике попут крвног притиска, пулса и нивоа глукозе када се упаре са носивим уређајима. Телемедицина такође побољшава приступ информацијама о здравству у удаљеним подручјима.
 • Уштеда времена: Пацијенти могу лако консултовати се са здравственим радницима путем апликација, штедећи време путовања и смањујући потребу за личним посетама.
 • Беспрекорна размена података: Апликације за здравство омогућавају лако дељење и пренос здравствених података кроз здравствени систем. Такође нуде сигурне опције плаћања за медицинске рачуне и шаљу подсетнике за неуплаћене рачуне.

Подстицање здравог начина живота, лакша комуникација, побољшано праћење пацијената, заказивање термина и саветовање су неке од других предности апликација за здравство.

Које су заједничке негативне стране мобилних здравствених апликација?

Мобилне здравствене апликације пружају удобност и приступачност, али иду уз свој скуп изазова.

Корисници треба да буду свесни потенцијалних недостатака који могу утицати на њихово искуство и ефикасност ових апликација у управљању личним медицинским записима.

Приватност података

Мобилне здравствене апликације скупљају и анализирају здравствене податке корисника. Ризик да хакери изложе личне информације и деле их са трећим странама представља значајну бригу.

У последње време, постоје извештаји о пробијању здравствених података од стране програмера апликација.

Тачност података 

Поузданост информација и савета које представљају здравствени сајтови је проблем. 

Сајтови користе различите методе за анализу здравствених података, што доводи до разлика у мерењима у поређењу с медицинским уређајима.

Други изазови укључују ограничен приступ интернету, високе трошкове смартфона, недостатак регулаторног одобрења и скупе куповине у апликацијама, што ограничава прихватање и потражњу за здравственим апликацијама.

Будућност тржишта медицинских мобилних апликација

Компаније на тржишту мобилних апликација циљају на конкретне групе како би угодиле њиховим потребама.

Такође проширују своје услуге како би повећале угађење, изложеност и приход.

На тржишту здравствених апликација, компаније траже нове и иновативне прилике за проширење својих услуга.

Потенцијал промене

Апликације за здравље имају значајан потенцијал да промене медицински екосистем, доводећи до побољшања исхода за здравље за кориснике. 

У наредним годинама се очекује да ће потражња за здравственим апликацијама расти због напредака у функцијама, повећане свести и коришћења смартфона, као и ширења на нове регије.

Технолошки напредак

Вештачка интелигенција ће играти кључну улогу у промењивању динамике здравствене заштите и унапређивању функционалности и ефикасности здравствених апликација.

Предизазови предстоје

Ипак, изазови као што су безбедност података, питања политике у вези са подацима о здравственој заштити и њиховим управљањем, као и регулаторне препреке могу утицати на употребу и примену ових апликација.

Закључак

Мобилне здравствене апликације револуционизовале су здравствени систем обезбеђујући лак приступ услугама и информацијама. Док технологија напређује, њихов утицај и потражња ће наставити да расту. Међутим, решавање предизвика као што су приватност података и тачност је кључно за њихову успешност на дуги рок.

Читај на другом језику