Orvosi asszisztens állások: Milyen készségekre van szükséged a fejlődéshez?

Az oktatás és a képzés létfontosságúak a orvosi asszisztens vállalkozáshoz, de bizonyos készségek tovább fokozhatják a sikeredet.

Az orvosi asszisztensek különböző egészségügyi környezetekben dolgoznak egy orvos engedélye alatt. Milyen készségek létfontosságúak az orvosi asszisztensek számára annak érdekében, hogy fejlődhessenek és haladhatnak karrierjükben? 

ADVERTISEMENT

Fel fogjuk fedezni azokat a kulcsfontosságú klinikai, adminisztratív és kapcsolatteremtő készségeket, amelyeket minden orvosi asszisztensnek célszerű kifejlesztenie.

Orvosi asszisztensek mai feladatai

Az orvosi asszisztensek fontos szerepet játszanak az egészségügyben, egyensúlyozva mind a klinikai, mind az adminisztratív feladatokat.

Feladatkörük magába foglalja:

ADVERTISEMENT
 • Betegek fogadása és telefonhívások kezelése
 • Rendelési időpontok egyeztetése
 • Orvosi dokumentációk karbantartása
 • Biztosítási információk kezelése
 • Kórházi felvétel és laboratóriumi szolgáltatások koordinálása
 • Betegkommunikáció kezelése
 • Áttérés az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokra (EHR)
 • Betegek felkészítése vizsgálatokra
 • Orvosi anamnézis rögzítése
 • Alapvető életjelek mérése, például vérnyomás
 • Vér vétele vizsgálatokhoz
 • Öltések eltávolítása és kötszerek cseréje
 • Alap laborvizsgálatok elvégzése
 • Orvosok segítése vizsgálatok során
 • Injekciók vagy gyógyszerek adagolása orvos utasításai szerint és az állami jogszabályoknak megfelelően
 • Betegek tájékoztatása gyógyszerekről és diétákról

Kisebb orvosi irodákban az orvosi asszisztensek gyakran egyszerre klinikai és adminisztratív feladatokat látnak el.

Nagyobb intézményekben, mint például kórházakban, előfordulhat, hogy specializálnak valamelyik klinikai vagy adminisztratív feladatkörben.

Most lássuk, milyen készségek és képességek szükségesek az orvosi asszisztensek számára, hogy kiválóan teljesítsenek a szerepükben.

ADVERTISEMENT

Klinikai Készségek

Orvosi asszisztensek kulcsfontosságú szerepet játszanak a betegellátásban, főként orvosok rendelőiben, ambuláns központokban vagy kórházakban.

Hozzájárulásuk lényeges a minden orvosi asszisztens munkájának zökkenőmentes működéséhez.

Klinikai készségek olyan képességekre utalnak, amelyek az orvosi eljárásokhoz, kezelésekhez, vizsgálatokhoz és gyakorlatorientált alkalmazásokhoz kapcsolódnak. Íme néhány kulcsfontosságú klinikai készség, amelyekre egy orvosi asszisztensnek szüksége van.

1. Életfontosságú jelek mérése

Az orvosi asszisztensek egyik gyakori feladata a betegek életfontosságú jeleinek ellenőrzése.

Ez magában foglalja a páciens testhőmérsékletének, testsúlyának, vérnyomásának, pulzusszámának, vércukorszintjének és véroxigénszintjének rögzítését, olyan készségeket, amelyek elengedhetetlenek az orvosi asszisztens állások betöltéséhez.

2. A beteg felkészítése

Orvosi asszisztensek fontos szerepet játszanak abban, hogy a betegeket felkészítsék az orvosi vizsgálatokra. Felkészítik a szobát, megbizonyosodnak róla, hogy az eszközök készen állnak, és tisztítják fertőtlenítik a szobát minden látogatás után.

Beszélnek a beteggel, mérnek értékeket, megosztják az információkat, és átadják a beteg adatait az orvosnak.

A vizsgálatok során segíthetnek az orvosnak, elvégezhetnek alapvető teszteket, beadhatnak injekciókat, és átadhatják a betegnek az orvos utasításait.

3. Vénából vétel

A vénából vétel, azaz vérvétel, a páciens vérvételét jelenti tű segítségével, általában vénabehatolással.

Néhány orvosi asszisztens, akik gyakran egészségügyi adminisztrációs munkaköröket látnak el, a vénából vételi eljárásra is tanúsítványt szereznek az orvosi asszisztens tanúsítványuk mellett.

A vért diagnosztikai tesztekhez használják, hogy többet megtudjanak a páciens egészségéről.

4. Orvosi Szakkifejezések

Az egészségügyi szakemberek speciális orvosi szakkifejezéseket használnak a hatékony kommunikáció érdekében az egészségügyi asszisztens állásokban.

Az orvosi dolgozóknak ismerniük kell a gyakori orvosi kifejezéseket és nyelvet annak érdekében, hogy hatékonyan kommunikáljanak a csapattal.

Ezt a szókincset megbecsült orvosi asszisztens képzési programokban tanítják.

5. Az alapvető orvosi eljárások megértése

Az orvosi asszisztenseknek ismerniük kell az alapvető orvosi eljárásokat, az anatómiát, a szakkifejezéseket és az elsősegélynyújtást.

Lehet, hogy vért vesznek, vakcinát vagy injekciót adnak, sebeket kötöznek, laboratóriumi mintákat gyűjtenek, vagy segítik az orvost a páciensek vizsgálata során.

6. Szív- és tüdőkeringési újraélesztés (LKSZ)

Az egészségügyi szakembereknek, beleértve az orvosi adminisztratív asszisztens állásokban dolgozókat is, ismerniük kell a LKSZ, mint például az életmentő technikák kiképzését vészhelyzetekre.

A LKSZ-t abban az esetben alkalmazzák, amikor valakinek megáll a szíve. Bár ritka, ez a tudás életet menthet.

7. Elektrokardiogramok (EKG)

Az EKG monitorozza és rögzíti a szív elektromos jeleit. Gyakran végzik kórházakban és néha rendelőkben is.

Az EKG technikus vagy orvosi asszisztens végezheti ezt a vizsgálatot. A szívritmuszavarokat, elzáródott artériákat vagy pacemaker problémákat az EKG segítségével lehet megtalálni.

8. Injekciók adása

Egy klinikán, az orvosi asszisztensek gyakran injekciókat adnak, például oltásokat vagy előírt gyógyszereket.

9. Biztonsági és Szanitációs Protokollok

Egy steril környezet fenntartása kritikus az egészségügyben.

Orvosi asszisztensek kulcsszerepet játszanak ebben az erőfeszítésben, biztosítva, hogy az eszközök sterilek legyenek, és betegbiztonsági protokollok kerüljenek betartásra.

Adminisztratív Készségek

Az orvosi asszisztensek kulcsfontosságú feladatai közé tartozik az adminisztratív tevékenységek ellátása. 

Ezen készségek magukban foglalják az információk rögzítését, feldolgozását és szervezését annak érdekében, hogy a betegellátás zavartalan legyen. 

Íme néhány gyakori adminisztratív készség, amelyekre az orvosi asszisztenseknek szükségük van.

1. Időpont-egyeztetés

Az orvosi asszisztensek gyakran foglalkoznak a betegek kontrollvizsgálatainak időpontjainak és bejelentkezéseinek megszervezésével, valamint az orvos elérhetőségének koordinálásával. 

A betegek időben történő bejelentkezésének biztosítása kulcsfontosságú az egészségük és az orvosi rendelő hatékonysága szempontjából.

2. Időpont egyeztetés

Az orvosi asszisztensek fontos szerepet játszanak a páciensek következő időpontjainak összehangolásában, új páciensek időpontjainak egyeztetésében és az orvosi iroda megfelelő iramának fenntartásában.

3. Elektronikus Egészségügyi Nyilvántartások (EMR) 

Az EMR-ek hivatalos páciensnyilvántartások, amelyeket biztonságos digitális rendszerben tárolnak. 

Ezek az egészségügyi szektorban általánosak, amelyek gyors hozzáférést biztosítanak a beteggel kapcsolatos információkhoz, az egészségügyi előzményekhez, a vizsgálati eredményekhez és az orvos jegyzeteihez. 

Az EMR-ek lehetővé teszik a páciensinformációk megosztását az orvosi rendelők között. Az EMR rendszerekkel való jártasság létfontosságú az orvosi asszisztensek számára.

4. Orvosi kódolás

Az orvosi kódolás egy szabványosított formátum, amely részletek rögzítésére szolgál egy páciens látogatásáról, ideértve az állapotokat, a kezelést és az elvégzett egészségügyi vizsgálatokat.

Ez a kódolt információ része lesz az elektronikus orvosi rekordoknak, és biztosítási célokra használják.

Pontos átírás szükséges, mivel befolyásolja az orvosi számlázást és biztosítási igényeket. Orvosi asszisztensek lehetnek felelősek az orvosi kódolásért néhány irodában.

5. Többfeladatos munkavégzés/Időmenedzsment

Az egészségügyi asszisztenseknek hatékonyan kell kezelniük naponta több feladatot. Az időmenedzsment kulcsfontosságú a betegidőpontok késedelmek nélküli betartásához.

A hatékony többfeladatos munkavégzés magában foglalja az adminisztratív és irodai feladatok elvégzését, például időpontok egyeztetését és orvosi dokumentációk frissítését.

6. Számítógépes Orvosi Képességek 

Orvosi asszisztensek különféle feladatokra használják a számítógépet, beleértve a páciensek időpontjainak megszervezését, az elektronikus egészségügyi nyilvántartások kezelését és az biztosítási igények benyújtását. 

Alkalmazkodás a számítógépes technológiához alapvető fontosságú a mindennapi feladatok során.

7. Telefon Etikett 

Tökéletes telefon etikett elengedhetetlen a páciensek hívásainak kezelése és hatékony kommunikáció érdekében.

Egészségügyi asszisztenseknek professzionális módon kell kezelniük a stresszes hívásokat és összegyűjteniük a szükséges információkat.

8. Szervezettség

Az szervezettség kulcsfontosságú a műtéti asszisztensek számára, akik olyan feladatokat egyensúlyoznak, mint klinikai ellátás, időpontok egyeztetése, orvosi feljegyzések rögzítése, betegek fogadása és rendelőkészletek feltöltése.

A szervezett maradás csökkenti a stresszt és biztosítja a zavartalan működést.

9. Figyelem a részletekre 

A részletekre fordított figyelem kulcsfontosságú a orvosi asszisztensek számára. 

A pontos orvosi nyilvántartásokba való bejegyzés és a páciensek látogatásainak dokumentálása biztosítja a megfelelő ellátást a jövőbeni látogatások során.

Hogyan szerezheted meg az orvosi asszisztensi készségeket

Az orvosi asszisztensi készségek megszerzéséhez iratkozz be egy akkreditált képzési programba. Az állami szabályozások különböznek, van, ahol a tanúsítvány szükséges.

Minősítési Követelmények

Olyan államokban, mint Idaho, Washington, Connecticut és New Jersey, a minősítés kötelező. 

Általában azonban képzés megvalósítható akkreditált program keretein belül, vagy munka közben orvosi felügyelet mellett.

Munkáltatói Elvárások

A legtöbb munkáltató hitelesített asszisztens alkalmazását részesíti előnyben, akik befejeztek egy képzést. A munkahelyi gyakorlat kevésbé jellemző, mivel a munkáltatók az azonnal dolgozni képes asszisztenseket keresik.

Az alapvető üzenet

A orvosi asszisztens sikere érdekében összpontosítson a klinikai, adminisztratív és kapcsolatteremtő készségek fejlesztésére.

Szerezzen tanúsítványt és folyamatosan tanuljon annak érdekében, hogy előrelépjen ebben a létfontosságú egészségügyi szerepben.

Az áldozatos hozzáállás és a változatos képességek jelentős hatást gyakorolhatnak a betegellátásra és karrierjének fejlődésére.

Olvasás más nyelven