Θέσεις Ιατρικών Βοηθών: Ποιες Δεξιότητες Χρειάζεστε για Πρόοδο;

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι ζωτικές για την απόκτηση ενός ιατρικού βοηθού, αλλά ορισμένες δεξιότητες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την επιτυχία σας.

Οι ιατρικοί βοηθοί εργάζονται σε διάφορες ρυθμίσεις περίθαλψης υπό την άδεια ενός ιατρού. Ποιες δεξιότητες είναι ζωτικές για τους ιατρικούς βοηθούς για να ευδοκιμήσουν και να προοδεύσουν στην καριέρα τους;

ADVERTISEMENT

Θα διερευνήσουμε βασικές κλινικές, διοικητικές και διαπροσωπικές δεξιότητες που κάθε ιατρικός βοηθός πρέπει να στοχεύει να αναπτύξει.

Καθήκοντα των Ιατρικών Βοηθών Σήμερα

Οι ιατρικοί βοηθοί διαδραματίζουν ένα ζωτικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη, ισορροπώντας και κλινικές και διοικητικές εργασίες. Οι ευθύνες τους περιλαμβάνουν:

 • Χαιρετισμός ασθενών και διαχείριση τηλεφωνημάτων
 • Προγραμματισμός ραντεβού
 • Συντήρηση ιατρικών φακέλων
 • Διαχείριση πληροφοριών ασφαλιστικής κάλυψης
 • Συντονισμός νοσοκομειακών εισαγωγών και υπηρεσίες εργαστηρίου
 • Διαχείριση επικοινωνίας με ασθενείς
 • Μετάβαση των εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή (EHR)
 • Προετοιμασία ασθενών για εξετάσεις
 • Καταγραφή ιατρικών ιστοριών
 • Μέτρηση βιολογικών σημείων, όπως πίεση αίματος
 • Παίρνοντας αίμα για εξετάσεις
 • Αφαίρεση ραφών και αλλαγή επιθέματος
 • Πραγματοποίηση βασικών εργαστηριακών εξετάσεων
 • Βοήθεια στους γιατρούς κατά τις εξετάσεις
 • Διαχείριση ενέσεων ή φαρμάκων κατά τις οδηγίες του γιατρού και σύμφωνα με το νόμο της κάθε πολιτείας
 • Εκπαίδευση των ασθενών για φάρμακα και διατροφή

Σε μικρότερα ιατρικά γραφεία, οι ιατρικοί βοηθοί συχνά αναλαμβάνουν και κλινικές και διοικητικές εργασίες. Σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, μπορεί να εξειδικευθούν είτε στις κλινικές είτε στις διοικητικές εργασίες.

ADVERTISEMENT

Τώρα, ας εξετάσουμε τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για τους ιατρικούς βοηθούς ώστε να εξακολουθούν να επιτελούν άριστα τον ρόλο τους.

Κλινικές Δεξιότητες

Οι ιατρικοί βοηθοί διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη φροντίδα των ασθενών, εργαζόμενοι κυρίως σε ιατρεία, εξωτερικά κέντρα ή νοσοκομεία.

Η συνεισφορά τους είναι ουσιώδης για την άνευ προβλημάτων λειτουργία οποιασδήποτε δουλειάς ιατρικού βοηθού.

ADVERTISEMENT

Οι κλινικές ικανότητες αναφέρονται σε δεξιότητες που σχετίζονται με ιατρικές διαδικασίες, θεραπείες, εξετάσεις και εφαρμογές που απαιτούν άμεση επαφή. Εδώ είναι μερικές βασικές κλινικές ικανότητες που απαιτούνται για έναν ιατρικό βοηθό.

1. Μέτρηση Βιολογικών Σημάτων

Ένα κοινό καθήκον για τους ιατρικούς βοηθούς είναι η έλεγχος των βιολογικών σημάτων των ασθενών.

Αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή της θερμοκρασίας, του βάρους, της πίεσης του αίματος, του παλμικού ρυθμού, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων οξυγονοκορεσμού του αίματος, δεξιότητες που είναι απαραίτητες για θέσεις εργασίας ιατρικών βοηθών.

2. Προετοιμασία Ασθενούς

Οι ιατρικοί βοηθοί έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των ασθενών για εξετάσεις από το γιατρό. Προετοιμάζουν το δωμάτιο, βεβαιώνονται ότι το εξοπλισμό είναι έτοιμο και καθαρίζουν και απολυμαίνουν το δωμάτιο μετά από κάθε επίσκεψη.

Επίσης, μιλούν με τον ασθενή, παίρνουν βιολογικά στοιχεία, μοιράζονται πληροφορίες και μεταβιβάζουν τα στοιχεία του ασθενούς στο γιατρό.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ενδέχεται να βοηθήσουν τον γιατρό, να πραγματοποιήσουν βασικές εξετάσεις, να δώσουν ενέσεις και να δώσουν στον ασθενή τις οδηγίες του γιατρού.

3. Φλεβοτομία

Η φλεβοτομία, ή απόσπαση αίματος, περιλαμβάνει τη λήψη αίματος από έναν ασθενή χρησιμοποιώντας ένα βελονάκι, συνήθως μέσω φλεβοτομής.

Κάποιοι βοηθοί ιατρικών εργασιών, οι οποίοι συχνά εργάζονται σε θέσεις διοίκησης στην υγεία, είναι πιστοποιημένοι στη φλεβοτομία επιπλέον της πιστοποίησης βοηθού ιατρικών εργασιών τους.

Το αίμα χρησιμοποιείται για διαγνωστικές εξετάσεις για να μάθουμε περισσότερα για την υγεία του ασθενή.

4. Ιατρική Ορολογία

Οι επαγγελματίες της υγείας χρησιμοποιούν εξειδικευμένη ιατρική ορολογία για να επικοινωνούν αποτελεσματικά στις εργασίες βοηθού υγείας. 

Οι ιατρικοί εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν κοινούς ιατρικούς όρους και γλώσσα για να επικοινωνούν αποτελεσματικά με την ομάδα. 

Αυτό το λεξιλόγιο διδάσκεται σε αξιόλογα προγράμματα εκπαίδευσης βοηθού ιατρικού.

5. Κατανόηση Βασικών Ιατρικών Διαδικασιών

Οι ιατρικοί βοηθοί πρέπει να γνωρίζουν βασικές ιατρικές διαδικασίες, ανατομία, ιατρική ορολογία και πρώτες βοήθειες. 

Ενδέχεται να πραγματοποιούν απάντηση, να δίνουν εμβόλια ή ενέσεις, να ντύνουν πληγές, να συλλέγουν δείγματα εργαστηρίου ή να βοηθούν τον ιατρό κατά τις εξετάσεις των ασθενών.

6. Καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR)

Οι επαγγελματίες της υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται σε θέσεις υγειονομικών γραμματέων, πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί σε τεχνικές διάσωσης όπως η CPR για περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Η CPR χρησιμοποιείται όταν κάποιος σταματήσει να χτυπά η καρδιά του. Αν και σπάνια, αυτή η γνώση μπορεί να σώσει μια ζωή.

7. Ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG)

Ένα ΕΚΓ παρακολουθεί και καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς. Συνήθως γίνεται σε νοσοκομεία και μερικές φορές σε κλινικές.

Ένας τεχνικός ΕΚΓ ή βοηθός ιατρού μπορεί να πραγματοποιήσει αυτό το τεστ. Τα ΕΚΓ βοηθούν στην ανίχνευση προβλημάτων καρδιάς όπως ανωμαλίες ρυθμού, αρτηρίες που έχουν φραγεί ή προβλήματα με τον εισαγωγέα ρυθμού.

8. Διανομή ενέσεων

Σε μια κλινική, οι βοηθοί ιατρικής συχνά δίνουν ενέσεις, όπως εμβολιασμούς ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

9. Πρωτόκολλα Ασφάλειας και Απολύμανσης

Η διατήρηση ενός απολυμασμένου περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας στην υγειονομική περίθαλψη. 

Οι ιατρικοί βοηθοί είναι οι βασικοί σε αυτήν την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας ότι το εξοπλισμός είναι απολυμασμένος, και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας των ασθενών.

Διοικητικές Δεξιότητες

Ένα βασικό κομμάτι της ιατρικής υποστήριξης περιλαμβάνει διοικητικές εργασίες. 

Αυτές οι δεξιότητες καλύπτουν την καταγραφή, επεξεργασία και οργάνωση πληροφοριών για να εξασφαλιστεί η ομαλή παροχή ιατρικής φροντίδας. 

Παρακάτω παρατίθενται μερικές κοινές διοικητικές δεξιότητες που απαιτούνται για τους ιατρικούς βοηθούς.

1. Προγραμματισμός

Οι ιατρικοί βοηθοί συχνά αναλαμβάνουν τον προγραμματισμό των επανελέγχων των ασθενών και των ραντεβού και συντονίζουν τη διαθεσιμότητα του ιατρού.

Η διασφάλιση του έγκαιρου προγραμματισμού των επισκέψεων των ασθενών είναι κρίσιμη για την υγεία τους και για την αποτελεσματικότητα του ιατρείου.

2. Ραντεβού 

Οι ιατρικοί βοηθοί παίζουν ένα ζωτικό ρόλο στον συντονισμό των ραντεβού ανακούφισης ασθενών, στην ορισμό νέων ραντεβού ασθενών και στη διατήρηση του κατάλληλου ρυθμού του ιατρικού γραφείου.

3. Ηλεκτρονικά Ιατρικά Αρχεία (ΗΙΑ)

Τα ΗΙΑ είναι επίσημα αρχεία ασθενών που αποθηκεύονται σε ένα ασφαλές ψηφιακό σύστημα.

Αποτελούν το πρότυπο στην υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες ασθενών, ιστορικό υγείας, αποτελέσματα εξετάσεων και σημειώσεις ιατρών.

Τα ΗΙΑ διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών ασθενών μεταξύ ιατρικών γραφείων. Η εξοικείωση με τα συστήματα ΗΙΑ είναι απαραίτητη για ιατρικούς βοηθούς.

4. Ιατρική Κωδικοποίηση

Η ιατρική κωδικοποίηση είναι ένα προτυποποιημένο φορμάτ εγγραφής λεπτομερειών μιας επίσκεψης ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων, της αγωγής και των ιατρικών εξετάσεων που διεξήχθησαν.

Αυτές οι κωδικοποιημένες πληροφορίες γίνονται μέρος των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων και χρησιμοποιούνται για ασφαλιστικούς σκοπούς.

Η ακριβής μεταγραφή είναι κρίσιμη, γιατί επηρεάζει τη χρέωση των ιατρικών υπηρεσιών και τις απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία. Οι ιατρικοί βοηθοί μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την ιατρική κωδικοποίηση σε μερικά ιατρεία.

5. Πολυεργασία/Διαχείριση Χρόνου

Οι ιατρικοί βοηθοί πρέπει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά πολλές εργασίες κάθε μέρα. Η διαχείριση του χρόνου είναι ζωτικής σημασίας για να αποφεύγονται καθυστερήσεις στις ραντεβού των ασθενών.

Η αποτελεσματική πολυεργασία συμπεριλαμβάνει την ολοκλήρωση διοικητικών και γραφειακών εργασιών, όπως η προγραμματισμός των ραντεβού και η ενημέρωση των ιατρικών αρχείων.

6. Ικανότητες Ιατρικής με Χρήση Υπολογιστή

Οι ιατρικοί βοηθοί χρησιμοποιούν υπολογιστές για διάφορες εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού ραντεβού με ασθενείς, τη διαχείριση ηλεκτρονικών φακέλων υγείας και την υποβολή αιτήσεων ασφαλιστικής κάλυψης.

Η προσαρμοστικότητα στην τεχνολογία υπολογιστών είναι ζωτική για τα καθημερινά καθήκοντα.

7. Η τηλεφωνική ευγένεια

Η άψογη τηλεφωνική ευγένεια είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των τηλεφωνητέων ασθενών και την αποτελεσματική επικοινωνία.

Οι ιατρικοί βοηθοί πρέπει να αντιμετωπίζουν τις τηλεφωνικές κλήσεις με επαγγελματισμό και να συγκεντρώνουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

8. Παραμονή Οργανωμένου

Η οργάνωση είναι καίρια για τους ιατρικούς βοηθούς, που ισορροπούν καθήκοντα όπως η κλινική φροντίδα, ο προγραμματισμός ραντεβού, η εισαγωγή ιατρικών εγγράφων, ο έλεγχος των ασθενών στην υποδοχή και η ανεφοδιασμός των αιθουσών εξέτασης. Η διατήρηση της οργάνωσης μειώνει το άγχος και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία.

9. Προσοχή στη λεπτομέρεια

Η προσήλωση στη λεπτομέρεια είναι κρίσιμη για τους ιατρικούς βοηθούς.

Η ακριβής καταγραφή των ιατρικών αρχείων και η τεκμηρίωση των επισκέψεων ασθενών εξασφαλίζουν τη σωστή φροντίδα στις μελλοντικές επισκέψεις.

Πώς να Αποκτήσετε Δεξιότητες Βοηθού Ιατρικής

Για να αποκτήσετε δεξιότητες βοηθού ιατρικής, εγγραφείτε σε ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Οι κανονισμοί κράτους ποικίλουν, μερικές φορές απαιτείται πιστοποίηση.

Απαιτήσεις πιστοποίησης

Σε πολιτείες όπως το Idaho, το Washington, το Connecticut και το New Jersey, η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική.

Αλλού, η εκπαίδευση μπορεί να γίνει μέσω ενός πιστοποιημένου προγράμματος ή στην εργασία υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

Προτιμήσεις Εργοδότη

Οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν να προσλάβουν πιστοποιημένους βοηθούς με ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας είναι λιγότερο συνηθισμένη καθώς οι εργοδότες αναζητούν έτοιμους βοηθούς που να μπορούν να απασχοληθούν αμέσως.

Το Κύριο Μήνυμα

Για να επιτύχετε ωςβοηθός ιατρικής, επικεντρωθείτε στην τέλειωση κλινικών, διοικητικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων. 

Κυνηγήστε την πιστοποίηση και συνεχίστε την μάθηση για να προοδεύσετε σε αυτόν τον ζωτικό ρόλο στον τομέα της υγείας. 

Η αφοσίωσή σας και οι διαφορετικές σας ικανότητες μπορούν να έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών και στην πορεία της καριέρας σας.

Διαβάστε σε άλλη γλώσσα